1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Glas med spännvidd

Boverkets entré i Karlskrona pryds av vackert designat glas. Gemensamt för glaskonstnärerna är att de alla har gått utbildats i glasdesign vid Högskolan i Kalmar.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

Glasutställning

Elever från glasdesignubildning vid Kalmar Högskola ställer ut

Boverket i Karlskrona

Till 3 februari

Sju glaskonstnärer ställer ut i huvudsak konstglas i spännande former. Utställarna har alla har gått kursen i glasdesign på Högskolan i Kalmar under hösten.

Utbildningen är förlagd till Kalmar och Pukebergs glasbruksmiljö i Nybro.

Pukeberg har ställt ut sin hytta och sina glasblåsare till förfogande.

Eleverna har tagit fram idéerna. Glasblåsare på Pukebergs glasbruk har skapat protytyperna efter elevernas anvisningar.

Det är tredje året som högskolan i Kalmar har denna kurs, som avslutades till jul. Kursen är en av de få 20-poängskurser i Europa i glasdesign med både konstnärlig och teoretisk inriktning. Eleverna kommer från hela världen.

-Alla femton kunde inte vara med eftersom några hade åkt till sina hemländer, säger Ole Victor, lärare på glasdesignlinjen.

Anona Wyi, England, Michiko Nakata, Japan, Kate Tessa Lee, Mauritius utanför Madagaskar, Lars Gustavsson, Sverige, Lina Lundberg, Sverige, Joanna Eriksson, Sverige och Robert Maksinen, Sverige, heter de sju utställarna på Boverket i Karlskrona.

Det som visas är i någon mån bruksföremål. Formaten är genomgående stora, med smäckra linjer och djärva former. Det finns en stor spännvidd mellan de olika konstnärerna.

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.