Kultur & Nöje

Glade Glenn - mer än bara en pappfigur

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Apoteksteknikern Glade Glenn från Bettna lever på käften och dragspelet. Nu gör han debut på Sweden Rock Festival - som BLT:s egen pappfigur.
- Jag känner mig hedrad.

Det stora genombrottet kom 1991 efter sju Café Norrköping-program. Numera lever han av och för dragspelsmusiken.
Han uppträder på gator, torg, kyrkor, affärer, färjor och servicehus. Glenn gör också temafester som 1700-talsaftnar, vikingafester, tyrolerkvällar och bondkalas. Och tomtar kring jul.
- Det smällde till när jag medverkade i tv. Jag lever på käften och dragspelet, säger Glenn Sundberg, alias Glade Glenn.
Det mest udda uppdraget heltidsmusikern haft är när han var kantor i ett flygplan på 900 meters höjd. En kompis gifte sig i luften i ett sexsitsigt plan. Under vigseln sjöng och spelade Glade Glenn, Där Björkarna susar.
- Ja, det var udda. Jag har själv flygcertifikat förresten, men hinner aldrig att flyga, säger han.

Lyssnar på country
Själv lyssnar Glade Glenn helst på country och favoritartisten Willie Nelson. Glenn gillar hans spruckna whiskyröst och kallar honom en gudabenådad sångare. Favoriten är låten Crazy. Den har Glade Glenn spelat in på dragspel.
- Den är musikaliskt riktigt gjord, en äkta countrylåt.
I år gör den glade spelmannen från Sörmland debut på Sweden Rock Festival. Inte fysiskt. I stället ska hans ande vila över rockfestivalen i Norje. Glade Glenn blir BLT:s egen pappdocka och dyker upp på de mest udda ställena under festivaldagarna.
- Jag har hört talas om orten Norje.

Festivalerfaren
Glenn Sundberg är en van festivalbesökare. I all fall på landets dragspelsstämmor. Han har även gjort ett nedslag på Hultfredsfestivalen för att lyssna på Sven-Ingvars.
Glade Glenn har en dröm om att få vara knalle på en stor rockfestival och sälja sina skivor. BLT lovar att göra vad vi kan för att infria den drömmen.