Friska tag hos Rydsjös flickor
Elsi Rydsjö tillhör de författare som ger historien liv med sina romanfigurer. I sina romaner har hon bland annat berättat om kvinnorna bland de svenska soldaterna i ryska Poltava.
I sin senaste bok Kära min syster, har hon följt upp huvudpersonen från förra romanen Susanna. Handlingen är nu framme vid 1880-talet.
Susanna lämnade i förra boken sin guvernantplats och gifte sig med en avsevärt mycket äldre man. Efter hans död återvände hon till föräldrahemmet för att ta hand om sin gamle far.
När den nya boken Kära min syster tar sin början är fadern död. Den nye patron installerar sig i prästgården som Susanna nu måste lämna. Hon står ensam i världen, men har en förmögenhet efter sin man och beslutar sig för att använda den.
Jag vet inte om det fanns någon flickpension i Skåne i slutet av 1800-talet. Men problemen för kvinnorna att skaffa sig utbildning, ja, att överhuvudtaget få gå i skola, i 1880-talets Sverige är kända även om det kanske mindre sällan skrivs romaner om saken.
Bokens huvudperson, 28 år gammal, använder nämligen sitt arv till att öppna en flickpension.
I boken finns en parallellhandling som också har rötter i verkligheten. Den handlar om en kvinna som opereras för benhinneinflammation i Lund och sköts, inte på sjukhus, utan av en speciell hjälpkvinna.
Elsi Rydsjös böcker är vänlig läsning. Det är romantiskt utan att vara klistrigt sött. De handlar ofta om ensamma kvinnor, gifta kvinnor, unga kvinnor som vill något med sina liv, kvinnor som har det svårt.
Det är också kvinnor som går mot samhällets förväntningar och det är något friskt över Elsi Rydsjös kvinnor när de protesterar mot föräldraauktoritet och manligt förtryck.
Miljöskildringarna i Rydsjös böcker känns levande. Även om fördjupningen av människoporträtten ibland får stå tillbaka för den romantisk handlingen.
Förr i tiden slutade ofta romanerna med att den kvinnliga huvudpersonen gifte sig.
Men om Rydsjö följer sin egen linje, kan trogna läsare nog förvänta sig ännu en roman, då om Connie, den unga ogifta kvinnan som får ta över flickpensionen när Susanna gjort ett att annat val. Susanna ser henne som en andlig syster.
Elsi Rydsjö bor i Ystad och är född i Bosarp i Skåne. Det är också i dessa trakter hon hemvant rör sig. Hon var nära 60 år när hon debuterade som romanförfattare. I dag är hennes böcker bland de mest utlånade på biblioteken. Den nya boken är en god representant för de böcker som Rydsjö har glatt sina läsare med under många år.
Jane Betts