Fotografiska tar greppet om modet
Kreativitet och kommers i skön förening - det är modefotografiets signum. I utställningen "Fashion" gör Fotografiska en exposé över modefotots utveckling genom århundradena.
Listan över fotograferna som deltar i utställningen är nästan löjligt imponerande. Det börjar med Man Ray, fortsätter med Irving Penn och Richard Avedon och avslutas med svenskar som Mikael Jansson och Camilla Åkrans.
I "Fashion" har Fotografiska i Stockholm i princip lyckats samla hela modeeliten (med undantag för Guy Bourdin, som inte ville medverka i en grupputställning). Det har gjorts möjligt genom ett samarbete med Camera Work i Berlin, som äger en omfattande samling av modefotografi.
"Fashion" visar modefotografiets utveckling från 1920-talet fram till i dag, med Man Rays och Horst P Horsts djärva bilder som tidiga exempel. Men den har också sidoteman, som hur de voyeuristiska tendenserna i samhället utnyttjats i mode och reklam av fotografer som Helmut Newton och senare David Drebin.
Han bidrar med en serie bilder gjord tillsammans med den tyska konstnären Tina Berning för italienska Vogue 2007. Deras samarbete är en lekfull mix mellan konst och kommers, där Berning förvandlat modellerna till levande konstverk.
Den tyska fotografen Esther Haase medverkar med bilden "The fearless Lola walking the Lion king". Den visar en modell som kaxigt vandrar fram på en gata i Miami med ett jättelikt lejon i koppel.
Modefotografiet har länge varit mansdominerat, men de senaste decennierna har flera kvinnliga fotografer blivit stora namn inom genren. Esther Haase är övertygad om att den manliga blicken avspeglas i bilderna - och att det ofta är lättare för en kvinna att jobba med fotomodeller av kvinnligt kön.
"Fashion" invigs den 24 september och pågår till den 2 januari nästa år.