För hand - med hammare och mejsel
Skulptören Staffan Nihlén talar lågmält om sitt arbete med hammare och mejsel.
- Jag utgår från stenen, möter en redan påbörjad rörelse som jag fortsätter att arbete på. Känslan från stenen svarar på något inne i mig, säger Staffan Nihlén.
Han lämnar vissa ytor obearbetade.
- Vissa ytor är redan "huggna" av naturen. Det spelar ingen roll vem som gjort vad, naturen eller jag. Men det får inte kännas som en ansträngning när man tittar på det färdiga resultatet.
Han gör inte föreställande skulpturer, inga kvinnokroppar i marmor etc.
- Jag vill inte göra kopior av naturen, snarare paralleller. Jag vet inte hur det ska se från början. Man måste försöka göra det man inte redan vet.
Började som 14-åring Staffan Nihlen är både målare och skulptur.
Han kom in på Otte Skölds målarskola när han var bara 14 år. Efter konsthögskolan kom han till Malmö och Lund. I Malmö startade han konstskolan Forum under 1960-talet tillsammans med Gerhard Nordström.
Från början var Nihlén enbart målare. En del av hans gamla måleri finns med på utställningen i Ronneby. Kanske finns de linjer och den lite dolda struktur han sedan fann i stenarna, redan i måleriet? Han har också arbetat i järn. Med på utställningen finns även nygjord grafik.
Staffan Nihlén undervisade efter konsthögskolan på Valand konstskola i Göteborg. Ett stipendium förde honom och hans elever på Valand till Italien.
Där fastnade han. För i Italien fann han sitt arbetsmaterial, marmorn, ett material där han kunde uttrycka sig både med mejsel och indirekt med pensel.
- Marmorn hade både färg och struktur. Den har liksom en synlig hud och är ett så sinnligt material.
Staffan Nilhén bodde i Italien i 25 år, har sin "havsateljé" i Ligurien.
Han lever nära havet, nära naturen.
Grekiska poesin Staffan Nihlén sökte sig också till den grekiska poesin och använder den som en komplettering till sina skulpturer.
I boken Mediterraneo, Dikt och skulptur, som kom 1996 på Elleströms förlag, har han knutit samman dikt och myt med fotografier av sina skulpturer, tagna av Erik Wipp.
Staffan Nihlén har gjort flera offentliga utsmyckningar, bland annat Piensa på Raul Wallenbergsplatsen i Malmö och den tre meter höga skulpturen Det bevingade ordet utanför Sydsvenskan i Malmö.
För två år sedan ställde han ut i Liljevalchs konsthall i Stockholm och förra året i Hishults konsthall. Staffan Nihlén deltog i skulpturutställningen i Ronneby brunnspark för några år sedan.
Dialog med Seeberg I ett häfte, speciellt tryckt för utställningen i Ronneby, kan intresserade följa en dialog mellan Staffan Seeberg och Staffan Nihlén.
Där berättar Staffan Nihlén bland annat om vad Michelangelos skulpturer betytt för honom, om sitt förhållningssätt till klassicism och vad han lärt av Leonardo da Vinci.
Staffan Nihlén visar många skulpturer i Ronneby. Det är inte omedelbart föreställande, snarare så att man undrar vad som är tillagt eller ursprungligt.
Harmoniska former Men tittar man noga ska man upptäcka att formen alltid är harmonisk, vissa ytor är huggna skrovliga, andra sidenlena, framslipade. En sida av marmorn är ofta helt slät där strängar av mörkare sten lyser som ådror i ett levande väsen.
Tittar man på de små skulpturerna i alabaster ska man se att skulptören lagt på lite, lite färg som ger annan lyster åt stenen.
Ytterligare en utställning öppnades på Kulturcentrum på fredagen med måleri och projekt av Yvonne Swahn. Den återkommer vi till senare.