Flanören - en vägvisare i Kvastastan
ny bok
l Kenneth Ottosson
-Flanörens bästa
-Barometerns förlag
Han lämnade jobbet som nyhetsjournalist på tidningen Barometern i Kalmar för att bli kåsör. Med ständiga vandringar på stan; till människor och miljöer, efter år med daglig samhällsbevakning.
Under årens lopp, från hösten 1992 till våren 2001, har Kenneth Ottosson hunnit med många sådana nedslag.
Med resultat att han nu kunnat välja bland 358 Flanören på stan-artiklar för att presentera 50 berättelser från Kalmar i bokform.
Den som inte kunnat följa Flanören i tidningen, eller skaffat sig en egen samlarpärm, ges nu en fin möjlighet att ändå följa med på dessa vandringar.
Mest då kanske till glädje för den som har sina rötter i Kvasta-stan men också för andra.
Genom att skildra dessa människor och miljöer bidrar Kenneth Ottosson till en viktig kulturgärning inför framtiden. Samtidigt som han också ökar nyfikenheten och tittvärdet genom att samarbeta med flera fotografer och tecknare.
Att sträckläsa Flanörens bästa är knappast någon god idé. Visst, det går säkert. Men till vad nytta?
Risken är nämligen att missa massor med information om stora och små hus, om gator och torg och inte minst om alla de människor som kåsören ständigt möter.
Ibland känns det nästan som om Kenneth Ottosson är en magnet som drar människor till sig vare sig de vill eller inte.
Namn efter namn radas upp, förvånansvärt många med en egen historia att berätta.
Men så är det. Alla har vi någonting som vi bär inom oss. Det gäller bara att kunna locka fram rätt pusselbitar/ord för att kunna bygga berättelsen vidare.
Med tanke på det korta avståndet mellan Blekinge och Kalmar kan boken locka till nyfikenhet även här. Kanske som vägvisare till miljöer vi riskerar att missa som turister i Kalmar eller att söka sig fram till när det behövs en paus i den kombinerade dagsutflykten/ inköpsresan.
Med boken i hand behöver det inte uppstå några problem.
Tänk bara på att berättelserna sträcker sig över en längre tidsperiod. Vilken kan innebära att det skett förändringar för de människor och miljöer som skildras.
Klaus-Göran Ohlsson