1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Final i dansbands-SM

Nyheter • Publicerad 17 april 2003

Blender, Cheerie och Gamblers.

Det blir de tre orkestrar som ska göra upp i finalen av årets Svenska Dansbandsmästerskap. Det betyder tre band som representerar den nya moderna dansmusiken.

En bleking finns i ett av banden - John Plahn från Asarum som tillhör Cheerie.

De tre finalisterna har utsetts bland sex kandidater.

Telefonomröstning samt juryröster från arrangörer och annat branschfolk har fällt utslaget. De tre som försvann i sista gallringen var Alive, Nova och Rhodos.

Den slutliga finalen avgörs torsdagen den 24 juli i samband med Fryksdalsdansen i Sunne.

Gått fort

Färskast av de tre finalbanden är Blender. Orkestern bildades så sent som i mars förra året.

Det har alltså gått fort. Det finns dock mycket rutin i orkestern. Kapellmästaren Lasse Lundberg var tidigare den som ledde Boogart. Som medlem i Boogart var Lundberg med om att vinna dansbands-SM 1996. Han vet alltså hur det känns.

De riktigt stora framgångarna för Boogart lät dock vänta på sig.

Meningsskiljaktigheter gjorde dock att Lasse Lundberg hoppade av. Efter en kort paus var han tillbaka med sin nya omgivning. Han skaffade en rutinerad och mycket duktig fronttjej i Gwendolyn Päivärinta. Det är hon som tillsammans med kapellmästaren själv svarar för sången.

Söderut ibland

Blender har haft ett första framgångsrikt år. Marknaden finns framför allt i mellersta och norra delarna av landet.

I södra delarna av landet hörs inte Blender lika ofta. De två andra finalbanden har också sin huvudmarknad längre upp i landet men hörs med jämna mellanrum i södra delarna. Cheerie spelar sålunda på påskafton i Växjö. Gamblers kan man dansa till i Vinslöv på långfredagen och på annandagen i Gislaved.

Cheerie har har också funnits med i dansbands-SM tidigare och var 2000 nära att vinna. Det blev en andraplats. Den framgången blev startskottet för en rejäl satsning. Det var då Dennis Andersson tog över bandet.

Militär utbildning

I dag består bandet av fyra hungriga grabbar, varav alltså John Plahn är en. John, som utvandrade från Blekinge efter att ha fått militär musikutbildning, har via några andra orkestrar hamnat i Cheerie. Han sitter bakom trummorna och bidrar också med sång.

Cheerie har liksom Gamblers haft skivframgångar. Cheerie fanns för några år sedan på Svensktoppen.

Vann dansbandsjakten

Gamblers, som kommer från Mariestad i Västergötland, tillhörde de mest uppmärksammade banden på Fem i topp-listan i I afton dans under 2002. Låten "En man som han" låg maximala tio veckor på listan.

Förra året vann Gamblers dansbandsjakten i Malung. Fem herrar ingår i Gamblers sättning. Huvudsångaren heter Andreas Andersson. han spelar också keyboard.

För många som vunnit Svenska Dansbandsmästerskapen har det gått bra.

Så här ser listan ut: 1992 Grönwalls, 1993 Fernandoz, 1994 Mats Bergmans, 1995 Martinez, 1996 Boogart, 1997 Joyride, 1998 Casanovas, 1999 Sound Express, 2000 Expanders, 2001 Hjältarna, 2002 Zlips.

Största framgångar har de första årens vinnare nått. Av vinnarna på senare år har Hjältarna försvunnit från scenen.

Roland Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.