1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Filmrecension: En sydfransk affär

Regissören Catherine Corsini har fått till ett fint, bitvis gripande drama. Förnuft står mot känsla. Kärleken är blind, och om du följer sitt hjärta kan det föra dig ut på ojämna vägar. Kanske leda dig ut i avgrunden. (TT)
Nyheter • Publicerad 22 september 2010
Foto: 

Originaltitel: Partir

Genre: Romantiskt drama

Premiär: 24 september 2010

Med: Kristin Scott Thomas, Sergi López, Yvan Attal med flera

Regi: Catherine Corsini

Speltid: 1 tim 25 min

Censur: 11 år

Betyg: + + +

En kvinna ligger vaken bredvid en man. Så reser hon sig. Ett skott hörs. Frågorna är många: Vad har hänt? Vem sköt vem? Kan en film börja mer franskt? Så ett klipp: Sex månader tidigare. Kristin Scott Thomas - för det är hon - hinner knappt skära sin första baguette innan den snygge, mörke hantverkarutlänningen tittar in i hennes äktenskap med dragen hammare. Så rullas "En sydfransk affär" upp som en korsning mellan "Lady Chatterleys älskare" och "Broarna i Madison County". Den svala, tillbakahållna hustrun dras till den mörke byggjobbaren. Han är muskulös, hon nervös och tillsammans är de promiskuösa.

Om det låter slitet är det för att det är en av de mest berättade historierna sedan människan fick röst - historien om passionen som, trots stora svårigheter, tar över allt, som är ohejdbar och som måste få en högexplosiv, tragisk lösning.

Den berättades på franska så sent som i juli i "Mademoiselle Chambon", en betydligt tristare film än "En sydfransk affär". För här har regissören Catherine Corsini ändå fått till en fin, bitvis riktigt gripande version av denna schablon. Förnuft står mot känsla. Kärleken är blind, och om du följer sitt hjärta kan det föra dig ut på ojämna vägar. Kanske leda dig rätt ut i avgrunden.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.