1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fem författare möts i Karlskrona på Bokens dag

Nyheter • Publicerad 22 september 2001

Torsdagen 1 november är det dags för Bokens Dag i Karlskrona.

Följande författare deltar: Olov Svedelid, Kerstin Thorvall, Ellen Mattson, Jan Henrik Swahn och Alexander Skantze.

Alexander Skantze har vuxit upp i Karlskrona och Jan Henrik Swahn har rötter på farfars sida i Karlskrona. Därtill har han tillbringat somrarna, först på Knösö och därefter i Holmsjö.

Jan Henrik Swahns bok Vandrarna, (Bonniers) den sista i en trilogi, har nyligen belönats med Göteborgs-Postens litteraturpris på 50 000 kronor. Swahn har i sina böcker skrivit mycket om ensamma, udda människor. Vandrarna recenserades här 20 september. Boken omnämndes som ett ömsint och imponerande romanbygge.

Swahn använder både inlevelseförmåga och humorn som verktyg för att skilda de utanförställda, som till exempel i böckerna Tiggare (1999) och Pengarna (1996).

Alexander Skantzes fjärde bok Tribut (Bonniers) är en experimentell roman om samhället. I en intervju i i BLT berättar han att boken handlar om tiden "efter Astrid Lindgrens död", om starka kvinnor som motarbetas av samhället.

Olov Svedelid har trogna läsare i alla åldrar. Mest känd är han kanske för sin thrillerserie om Roland Hassel. Men han har också skrivit om Catarina Dufva och Staffan Humbla i 1600-talets Sverige, en serie som fått många läsare.

Bara i höst har tre böcker kommit ut av Olov Svedelid: Strömkantring, Catarina och kärlekens pris, och den fjärde, fristående delen i Catarinaserien, Catarina och Tsaren (Forum). Olov Svedelid är född på Kungsholmen i Stockholm men bor numera i Gamla Stan.

Kerstin Thorvall är aktuell med flera böcker: Svart resa (Pirat), nyss utkommen. Den väckte stor uppmärksamhet när den kom första gången 1987.

Svart resa är en sinnligt skriven bok om en kvinna i 60-årsåldern som reser utomlands för att hämta sig efter en olycklig kärlekshistoria.

Kerstin Thorvall har fått klä skott för sitt sätt att skriva om kvinnlig sexualitet. Under flera år var hon utkyld i litterära kretsar. I realiteten blev hennes böcker en milstolpe inom svensk litteratur genom sina skildringar av kvinnors sexuella lust.

Hennes senaste bok Nödvändigheten i att dansa (Bonniers) har inte kommit ännu. Men boken handlar om glädjen i att dansa, "att vara inne i rytmen, uppslukad i trettiofem minuter av oavbruten dans - sen är man i lyckan".

Ellen Mattson har nyligen kommit ut med sin femte bok Snö.

Snö handlar om krigets ohygglighet och om blind lydnad kontra uppror mot överheten.

Den tilldrar sig under några isande kalla dygn i en liten stad på rikets västra kust. Jakob Törn berättar för sin hustru att kungen har stupat. Hustrun blir rasande över kungens död och hugger mot sin man med kniv.

Ellen Mattson bor i Uddevalla. Den förra boken hette Poetens liv (1999). Hon debuterade 1992 med Nattvandring.

Dessa fem författare kommer att berätta om sitt författarskap och sina böcker vid den årliga författaraftonen i Sparresalen i Karlskrona.

Konferencier är som vanligt Odd Zschiedrich, chef för Kalmar slott.

Jane Betts

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.