Kultur & Nöje

En upptäcktsfärd …i konst på varvet

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Konstnären Malena Olsson ville behålla den marina känslan i utställningen på Väggavarvet. Därför minner hennes utställning mycket om havet, men i en vid bemärkelse.
Foto:Lena Ehring
Konstnären Malena Olsson ville behålla den marina känslan i utställningen på Väggavarvet. Därför minner hennes utställning mycket om havet, men i en vid bemärkelse.

Förra årets utställning av Wägga artepelag blev en succé. Nu återvänder konstnären Malena Olsson till Väggavarvet för ännu en utställning på tema hav.

Väggavarvet har en rik historia av båtbygge. Här byggdes trålare, skärgårdskryssare och Blekingeekor för inte alls länge sedan, och flera av båtarna som ligger i området har byggts just i den här lokalen. Men sen har den stått tom, och när konstnären Malena Olsson hörde av sig till Marinkompaniet för att fråga om det fanns möjlighet att ställa ut, blev svaret snabbt ja. Nu ställer hon ut för andra året i lokalen.

Malena Olsson är utbildad konstnär i Rom, Italien, där hon också har varit verksam i flera år. Hennes huvudteknik är frescomåleri, som återfinns på flera håll i utställningen blandat med emaljerade kopparplåtar.

Temat är precis som förra året havet, berättar hon, men begreppet är vidare nu än då när det först och främst rörde sig om segel och båtar. Nu finns sjöjungfrur, kroppar, fiskar med onda ögon och jordklotet som återkommande inslag bland det marina.

  Men Väggavarvet har inte förvandlats till en konsthall i dess rätta bemärkelse. Fortfarande står maskiner, färgburkar och annat som hör båtbygge till längs väggarna, som inte har täckts över mer än nödvändigt.

  – Det går inte att vara traditionell här, därför har vi valt att inte täcka över väggarna, vi har hängt det som traditionellt hängs på väggarna i taket istället.

  För att bygga utställningen har Malena tagit hjälp av vännen och scenografen Thérèse Norling. Tanken var att skapa ett djup, ungefär som en teaterscen. Därmed har den klassiska konsthallstämpeln effektivt tvättats bort.

  – Det ska kännas som en upptäcktsfärd, man ska kunna gå här och följa historien om sjöjungfrurna, titta upp här och se fiskarna i taket... det var fantastiskt väder igår och här lyser kvällssolen rakt in, så det blir riktigt magiskt, säger Thérèse Norling.

  Nu hänger ihoplödda glasfiskar med det onda ögat på konsoler, som använts på riktiga skepp en gång i tiden, i taket . Målade begagnade segel har hängts som en teaterkuliss på den bortre kortsidan, och skär effektivt bort den delen av lokalen som inte behövs visas upp.

  – Det är väldigt speciellt, normalt när man målar på duk så är duken preparerad för att det ska bli skarpa linjer, men seglen suger åt sig färgen så att det nästan blir lite luddigt. Samtidigt är seglen patinerade, som också ger ett djup i dem, berättar Malena Olsson.

  Utställningen har vernissage i kväll, och håller sedan öppet under helgen. Tanken är att utställningen ska återkomma igen så länge intresset är högt.

  – Det blev en sådan succé förra året, så jag hoppas att det blir en årlig grej.

  Fakta

  Malena Olsson

  Växte upp i Karlshamn, flyttade till Rom 1984 för att gå på konsthögskolan Accademia di Belle Arti di Roma. I Rom blev hon kvar i 28 år, men bor numera i Åhus utanför Kristianstad.

  Gör: Konstnär på heltid. I Rom har hon gjort flera dekorationer i offentliga och privata rum. I Blekinge och Skåne har hon gjort flera separatutställningar, bland annat på Karlshamns konsthall och i Bäckaskogs slott.

  Aktuell: Med den andra upplagan av förra årets utställningssuccé "Wägga artepelag" i Väggavarvet. Utställningen har endast öppet under den kommande helgen.

  Visa mer...