1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Debuterar med generationsroman

Daniel Åbergs debutroman är en fiktiv historia färgad av författarens egna erfarenheter. Berättelsen har växt fram och blivit en roman som kan vara svår att placera.
- På sätt och vis är det en generationsroman, men samtidigt är det en kärlekshistoria, säger han.
Nyheter • Publicerad 5 april 2005

Dannyboy och kärleken är Daniel Åbergs debutroman och hans kärleksbarn sedan fem år tillbaka.

Det märks väl när han talar om boken-som en pappa som stolt berättar för vännerna om sin nyfödde son.

-Det är ganska ovanligt att en generationsroman har en kärlekshistoria som huvudsyfte. Ofta finns det sex och känslor med i sådana böcker, men jag tycker ändå inte att det finns någon bok som liknar min. Den är unik.

Daniel Åberg är uppvuxen i Sandviken men efter gymnasiet flyttade han till Uppsala för att studera litteraturvetenskap. Till sist hamnade han i Stockholm där han i dag arbetar som journalist. Det var en resa som gav honom livserfarenhet, vänner och många goda historier. I sin debutroman har han använt allt han plockat upp på vägen och spillt ut det mellan raderna. Det har resulterat i berättelsen om 24 händelserika timmar, då två personer finner trygghet i varandras misär. Genom en slump träffas de en stockholmsnatt.

- Eftersom boken är skriven i jagform har jag utgått mycket från mig själv. Det är mina egna tankar, men huvudpersonen beter sig på ett mycket mer extremt sätt.

Hanlingen i Stockholm

Stora delar av Dannyboy och kärleken utspelar sig på Söder i Stockholm, på platser som Daniel Åberg själv brukar besöka. I dag känner han sig som en stockholmare och har inga ambitioner på att flytta tillbaka till Sandviken. Boken är ett bevis på hans transformation: den porträtterar huvudpersonen som en landsortsbo som är mer till ro i studentlivet i Uppsala än i sin födelsestad.

-Det är inte så att jag ser ner på folk som stannade kvar i Sandviken, snarare är det så att jag förundras över hur man kan växa upp och bli så olika. Själv tycker jag att boken är kryddad med en kärlek till Sandviken och dess invånare, säger Daniel Åberg. Han fick idÈn en kväll på en fest för några år sedan. Trots att det har tagit tid har han inte haft några tvivel om att kunna ro i land projektet. Från första bokstaven till sista punkten tog det två och ett halvt år, och efter lite omarbetning sa bokförlaget Forum ja.

-Det ringde en förläggare och sade att han skulle posta ett kontraktsförslag som jag skulle skriva under och skicka in. Men jag sade bara "Nej, nej. Jag kommer ner och skriver på det nu". Det fanns ju en chans att de skulle ändra sig.

Flyr från Uppsala

Boken följer en man som under hastig flykt tar sig från Uppsala till Stockholm. Hans väg korsas av en kvinna i självmordstankar och för att undvika verkligheten spenderar de ett alkoholpåverkat och uppskakande dygn tillsammans. Bitvis får läsaren veta mer om deras förflutna och vad de båda flyr ifrån.

Daniel Åberg erkänner att han är nervös inför debuten. En nervositet som går i vågor och har orsakat flera sömnlösa nätter.

-Vissa dagar känner jag att det här är det bästa som har skrivits medan man vissa dagar bara känner att det är skit. Nervositeten kommer nog inte att lägga sig än fast mina vänner har läst den. Den stora massan har ju inte läst den än, inte mamma och pappa heller.

Magnus Wallin

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.