1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

De roade oss i tre decennier

Det låg ett skimmer över Svenska Ords dagar. Över decennierna då Hasse & Tage med sitt bolag stod för humorn i Riket; 60-talet, 70-talet och halva 80-talet. I revyer och filmer, i teve, i böcker och på skivor fanns Hasse & Tage; fyndiga, lite giftiga, ofta aktuella men framför allt fruktansvärt roliga.
Nyheter • Publicerad 7 november 2005

Staffan Schöier och Stefan Wermelin

Vi lärde oss revynumren och vi kompletterade vårt språk med godbitarna. Ännu 2005 kan gubbe vara "gube" och låda vara "lådda". Vi citerade dem på krogen, "Det är din, det står Gustav på den" om kronan att betala med.

För att inte tala om Harrisburg, om konsten att angöra en brygga, och alla Lindemännen. För den som inte tror på Gud tror väl i alla fall på Robert Lind i Kramfors?

Hasse & Tage Svenska Ord AB Saga och Sanning. I en väldig volym där titeln är lika lång som boken är stor och tung har nu Staffan Schöier och Stefan Wermelin satt sin fenomenala och över 30 avsnitt långa radioserie The Svenska Ord Story på pränt. Med tanke på formatet bör den som inte vill riskera bruten näsa undvika boken som nattlektyr.

Det här är den uttömmande historien om AB Svenska Ord, humorns Bofors för den som ansluter sig till Karl Gerhards uppfatt-ning, att nöjesindustrin är den tunga industrin.

Mötet Hasse och Tage

Kanske hade Hasse & Tage aldrig träffats om det inte varit för den svenska faiblessen för organisationer och konferenser.

Första gången de möttes var nämligen på en studenttidningskonferens och senare, i mitten av 50-talet, på Radion där Tage var chef för den talade underhållningen och senare blev bas för hela underhållningsavdelningen.

Han låg bakom mängder av minnesvärda program, bland andra det ännu i högsta grad levande Sommar.

Hasse kom till Radion på ett vikariat 1956 och sattes att jobba med klassiker som Frukostklubben och Sveriges bilradio.

Stugan och Svenska Ord

De började skriva tillsammans och efter några år blev stugan (Radion) för trång. Hösten 1961 bildades AB Svenska Ord och därmed inleddes en nära nog kvartssekellång och lysande historia i svenskt nöjesliv.

Bolaget födde det fantastiska Mosebacke monarki och en ström av revyer och andra scenproduktioner, av filmer, böcker och skivor.

I varje svensk hjärnas hårddisk ligger Hasse & Tages humor lagrad, inte minst inslag från upplevelser signerade Lindeman, ett varje revyföreställning nytt sanslöst inslag, baserat på en dagsaktuell händelse och från allra första början alltid med samma slut, att Lindeman inte kunde räta på ryggen, han hade nämligen råkat knäppa ihop västen med gylfen.

Festlig grund

Det slutet hade sin festliga grund i en händelse på Thomanders studenthem i Lund, innan Hasse blev gäst där.

Licentiat Ejnar Haglund, den så kallade Allvetaren, känd inte minst för sitt överdrivet tydliga tal, hade gästat studenthemmet och det hade druckits en del starkvaror. Allvetaren gick på toaletten varifrån det efter en stund hördes rop på hjälp:

"Kom hit, det har hänt något konstigt med min rygg. Jag kan inte räta på ryggen".

Ejnar Haglund hade verkligen råkat knyta ihop västen med gylfen.

De främsta artisterna

AB Svenska Ord hade inga svårigheter att till sig knyta de främsta musikerna och artisterna; från Karl Gerhard och Evert Taube till Monica Zetterlund och Tommy Körberg. Därtill den fenomenale Gösta Ekman, Lena Nyman, Gunnar Svensson, Mille Schmidt, Sonya Hedenbratt.

Alla ville vara med på ett hörn och Hasse & Tages varma och intelligenta humor tycks ha påverkat även stämningen mellan AB Svenska Ord och engagerade artister.

Ofta skrevs inga kontrakt, det räckte med ett muntligt avtal och verksamheten flöt utan problem. Genom alla år hörde man aldrig talas om några skandaler och processer, undantaget att bondkomikern Sörmlands-Frasse hade upphovsrättsliga synpunkter på Elektricitetsvisan.

I själva verket prisades Hasse & Tage av de medverkande som vittnade om hjärtevärme, humor och vänskap. "Den tryggaste ek jag någonsin lutat mig mot", tyckte Monica Zetterlund om Tage. När han dog i cancer 1985 blev det sorg i Sverige.

Lycklig milstolpe

Festen var över även om Hasse efter en tid fortsatte och fortsätter att producera revy, teater, film och böcker. Ett par år som Skansenchef hanns också med i början av 90-talet.

Hasse & Tage är en lycklig milstolpe i svensk underhållning och den som vill ta del av dess sagor och sanningar och dessutom kanske är något av en kalenderbitare kan boken rekommenderas. Och skulle man tröttna på att läsa så går det an att spela den cd-skiva med minnesvärda spår som medföljer boken.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.