1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dan Viktor lämnar lammen för visröj

Han har varit grammisnominerad för sin ärliga viskonst.
Dan Viktor mötte sina idoler i Blekinge och brukade säga att han adopterats av taxar.
På lördag står han på Piratens scen i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 8 april 2005

När BLT får tag i Dan Viktor är han hemma på föräldrarnas gård i byn Gullvalla i Västmanland. Tanken är att han ska hjälpa till med lammfödsel, men än har det inte hänt något.

-Det är skönt för jag har ingen aning om hur man gör, säger han.

Det var där han växte upp och började odla myten om att han som liten togs upp av en flock av taxar. Gitarren greppade han på högstadiets skolktimmar, Dylan och visartister var förebilderna. Själv har han lite svårt att beskriva sin musik.

-Det är lätt att kalla det visor när man sjunger på svenska, och det är inte mig emot. Men det har väl blivit mitt signum att röja med en desperat touch och pinsamt uppriktiga texter.

Delägare i klassisk studio

Sedan 1998 har 27-åringen bott i Göteborg där han är delägare i den klassiska studion Nacksving och har den akustiska klubben Kompledigt på tisdagar på Stora Teatern. Dit har han nyligen bokat Caj Karlsson.

-Det var Peter Wemö som introducerade mig för Caj, jag spelade på Karlskrona Musikfest vartenda år. Blekinge med omnejd är bra publik för mig.

Det var också här han träffade idolerna Johan Johansson och Kjell Höglund.

-Det var ett olympiskt vislag, men för publiken var vi naturligtvis bara ett blekt förband till Sinn Fenn. Caj är en jävla skön lirare.

På Piraten bjuder Dan Viktor på låtar från den grammisnominerade Jesus för en dag (2003) och mycket annat.

I september kommer skivan Mitt hjärtas monster (1: det glada hotet), enligt Dan Viktor en blandning mellan Thore Skogman och Tom Waits.

Ska ta det lite lugnare

Föra året hade Dan Viktor 185 spelningar, men han känner att det inte håller i längden. Nu gäller det att få lite ro mellan gigen.

-Jag jobbar mycket i studion så jag håller mig i samma stad. Och så spelar jag i ett Dylan-hyllningsband med Kent Norberg från Sator och jobbbar med mina kommande skivor.

Kanske finns det kraft att hämta i barndomshemmet i Västmanland. Ur föräldrarnas köksfönster spanar han in några Kanadagäss som vandrar över isen, eller är det taxar?

Olof Åkerlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.