1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Cliff Burton hedras med minnessten och konsert

I dag är det 20 års sedan Cliff Burton omkom efter en bussolycka i småländska Ljungby. På lördag invigs en minnessten på olycksplatsen och samma dag hedras den forne Metallicabasisten med en konsert på värdshuset Gyllene Rasten.
Nyheter • Publicerad 27 september 2006

- Alla som är intresserade av musik vet hur viktig Cliff Burton var för Metallica, säger Johan Mörling, ett av Sveriges alla Metallicafans.

I Sverige finns just nu ingen Metallica-fanclub, däremot finns ett forum på nätet där fansen träffas och diskuterar Metallica. Cliff Burton och han betydelse för bandet är ett ständigt återkomande diskussionsämne och Johan Mörling hör till dem som ofta går in på forumet.

Bra texter Vad är det som gör Metallica så stora för dig?

- Jag har växt upp med den musiken. De har alltid betytt mycket för mig. Texterna är så bra, det är lätt att känna igen sig i dem.

För att hylla Cliff Burton reser han på lördag från hemmet i Linköping till Ljungby för att vara med på den minneskväll som arrangeras av Jesper Knöös på värdshuset Gyllene Rasten. Fyra hårdrocksband, Age of Fury från Hillerstorp, Helsingborgsbandet The Haze, Keld från Kalmar och göteborgarna i Morbid Insultor, spelar under kvällen. Men det är på eftermiddagen som den stora högtidsstunden inträffar för Johan Mörling och de andra Metallicafansen.

- Då invigs äntligen en minnessten vid olycksplatsen. Det är inte en dag för tidigt. Vägverkets regler har gjort att det har dragit ut på tiden, så jag trodde faktiskt inte att det skulle bli av, säger han.

Tragisk händelse Varför är det så viktigt att få upp en minnessten?

- Det är ett bevis för hur viktig Cliff Burton var. Många har velat få upp den för att tala om att det var här det tragiska hände. Nu är det dags och jag hoppas att många kommer dit och är med när den invigs, säger Johan Mörling.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.