Kultur & Nöje

Christian Hylse: ”Amen - vilken resa de har gjort"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Bengt Pettersson

Byxchocken, strejken och den nya Idoljuryn. Där har ni årets tre vinnare av Idol.

Jo, men tack, tack för att ni påminde mig. Jag vet ju att Liam, Rebecka och Nanne Grönvalls yrväder till buspojke gör upp om att bli hela svenska folket Idol 2016.

Det är ändå juryn jag tar med mig. För inte en sekund har jag saknat Alexander Bards kväkiga falsettröst. Däremot har jag verkligen gillat samspelet mellan Quincy Jones III, Nikki Amini och snubben som skrev The Playtones schlagersuccé ”The King”.

Det har varit raka rör men få pungsparkar och för en gångs skull känns det som att de tre tyckarna är där för att bedöma de blivande artisterna, inte försöka överträffa varandra i tuffa oneliners.

  När det gäller strejken så orkar jag inte se och höra Per Herrey, förbundsjurist på Musikerförbundet, beklaga sig i tv-rutan igen. I alla fall inte nu inför finalen. Förbundsjurister är inte kända för att skapa en festlig inramning. Det är därför de aldrig blir bjudna på kalasen.

  I sak har äldrebrorsan i Herreys rätt. Ungdomarna som söker rampljuset jobbar under slavkontrakt. Samtidigt är 1 200 spänn i veckan, plus käk, garderob och hotellrum, hyfsade fickpengar.

  Det är ju en utbildning, trots allt. Sådana brukar kosta pengar. Jo, jag vet att Tv4 drar in miljoner i reklampengar under sändningarna, men alla som ger sig in i ”Idol” vet spelreglerna. Att tv-branschen är cynisk är inte precis en kassaskåpsbevarad hemlighet numera.

  Och kanske säger det mer om vår samtid att Tove Los klädchock skapade en större storm på våra sociala medier än "strejkhotet".

  Har ni glömt?

  Då missade ni också hennes omtalade framträdande.

  ”Hon saknade byxor. Såg för jävlig ut. Borde skämmas”, menade den virala mobben.

  Nu lever vi i de rena personangreppens ytliga tid. Tove Lo, en världsartist, är en publik person. Hon ska kunna ta kritik. Men när det handlar om vilka kläder hon har, eller råkade glömma hemma, så får hon göra vad hon vill.

  Skäms, mobben. Rannsaka er egna illa dolda bitterhet i stället.

  Så vem vinner i kväll?

  Rebecka Karlsson eller Liam Cacatian.

  Tyvärr tror jag Charlie Grönvall är chanslös i gänget, trots karisma och scennärvaro. I en final vinner starkaste pipan.

  Här har Rebecka ett trumfkort - den överdådiga superballaden och tittarfavoriten ”All by myself”. Å andra sidan gör Liam sannolikt en högst person tolkning av The Fugees ”Ready or not”. En oerhört jämn final stundar och den stora frågan är hur många gånger någon i juryn ska skrika ”världsklass!".

  Tona ner det utropsteckentäta tugget en aning.

  Och missa inte tvillingarna från lilla Trofors i norra Norge - Marcus & Martinus. Här snackar vi två pigga 14-åringar med en rutin och stjärnglans som ingen i Idolgänget ens är i närheten av.

  Inte i kväll. Inte i morgon. Inte ens till sommarlovet.

  Men vilken resa de har gjort, Marcus och Martinus Gunnarsen.