Can har blivit Svensson
Mödrar och söner - en helig allians, var temat. Amelia Admao ställde frågor till Mustafa Can som har skrivit den uppmärksammade boken Tätt intill dagarna om sin mamma.
Han blev älskad av svenska folket efter sitt sommarprogram 2003 om sin mor, en turkisk kvinna som födde 14 barn. Först det åttonde barnet, Mustafa, överlevde. Familjen kom till Sverige som kurdiska flyktingar på 1970-talet.
- Men jag är inte nåt jävla invandraröde, sa Mustafa Can.
- Det är så stigmatiserande detta, att kallas för invandraförfattare. Litteraturen är större än så. Jag vill inte att min mors öde trängs in i ett fack, hennes berättelse är större än så, sa Mustafa Can.
I boken beskriver han sin mors sista dagar, hennes död i Sverige. Modern var analfabet. De första sju barn hon födde dog, flera i röda hund. Därför närde familjen hopp att Mustafa, som blev det första barn som övelevde, skulle bli utbilda sig til doktor. Han blev journalist och författare.
Familjen levde, liksom många invandrare gör, enligt Mustafa Can, på en livslögn. Nämligen den att de ska återvända till hemlandet, när de politiska förhållanden blir bättre. Men de flesta får aldrig möjlighet att återvända.
Biblioteket räddningen För Mustafa, som var sju år när han kom till Sverige, blev biblioteket i Skövde räddningen. Här tillbringade han eftermiddagar och kvällar. Så blev de svenska orden hans. Och att återvända till det gamla hemlandet är inte aktuellt varken för honom eller hans släkt.
- Ett litet Svenssonhjärta har slagit rot i oss, sa han och drog paralleller med Kristina från Dufvemåla. Hon längtade hem, in i det sista, levde med tankarna på hemlandet, men kunde aldrig återvända.
Mustafa Can är också journalist och krönikör. Han har fått Stora Journalistpriset. Han brukar tala om Òskrönikörer", eftersom han tycker journalisterna brer ut sig för mycket i sina krönikor.
- En text får inte reduceras så att krönikörens namn och bild blir viktigare än innehållet. En journalist har makt. Vi måste vara medvetna om det.
Gunnar Ekelöfs hus - Alla små detaljer beskriver omvärlden. Också det lilla. Som det du skriver, sa han till Amelia Adamo som för ett år sedan startade en tidskrift för kvinnor över 60 år.
En kvinna i publiken hade tydligen velat höra Amelia Adamo tala om sitt förhållande till sin mor, också invandrarkvinna.
- Är det bara du som ska prata? ropade hon till Mustafa Can.
- Ja, det är det, svarade Amelia Adamo, jag är här bara för att ställa frågor till Mustafa.
Mustafa Can slutade sitt seminarium med ett frieri!
För hans mors dröm bar att han skulle gifta sig och få barn. Ännu är han ogift och lever i en omöblerad etta i samma hus som Gunnar Ekelöf en gång bodde i. Rastlös och aldrig hemma.
- Ska du inte gifta dig och uppfyllda din mors dröm? frågade Amelida Adamo.
- Nja, jag vet inte, men det kanske är någon här som vill ha mig, sa Mustafa Can till den förtjusta publiken.
De fyrtiofem minuterna var till ända. Klockslagen hålls på minuten. En ny kö har redan bildats utanför dörren. Så är livet på en bokmässa.