1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Brott och straff" på nya Backa

Varieté, en kvinnlig Raskolnikov och en modern version av Dostojevskijs klassiker. När Backa teater i Göteborg inviger sitt nya teaterhus är det med tre premiärer med samma tema: brott och straff. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 15 november 2007

Varieté för de yngsta, en kvinnlig Raskolnikov för de lite äldre och en modern version av Dostojevskijs klassiker med 15-årsgräns. När Backa teater i Göteborg inviger sitt nya teaterhus är det med tre urpremiärer på ett och samma tema: brott och straff.

- En stor lokal kräver stora dramer, säger konstnärlige ledaren Mattias Andersson.

I ungefär ett år har Backa teater stått utan egna lokaler i väntan på att få flytta in i en ombyggd gammal plåtverkstad på Lindholmen i Göteborg. En väntan som har gjort gott, enligt Mattias Andersson, som tillträdde som konstnärlig ledare i oktober förra året.

- Det tvingade oss att formulera vad vi ville fylla det nya huset med och vad vi vill visa för unga människor i Göteborg 2007. Om jag hade börjat i det gamla huset hade jag bara kastats in i det löpande arbetet med en gång, säger han.

Tanken var tidigt att göra flera pjäser utifrån ett och samma tema. Valet föll på "brott och straff". Dels för att Fjodor Dostojevskijs ryska klassiker med samma titel är en av Mattias Anderssons favoritböcker, dels för att han sökte en tematik som kunde sätta igång samtal.

- Jag ville ha en komplex frågeställning. Inte något som man direkt vet svaret på. Vad är ett brott? Vad är ett straff? Kan man försonas med vad som helst? Det här är frågor som tilltalar unga människor otroligt mycket, säger Mattias Andersson. Att så är fallet vet han med säkerhet.

Alla tre premiärpjäserna bygger på omfattande research. Ensemblen har varit ute på skolor och ungdomsgårdar och träffat över 1 500 barn och unga.

- Vi ville hitta rätt tonläge i föreställningarna och ta upp saker som verkligen intresserar vår publik. Det ska kännas som att det är på riktigt och inte bara fejkad teater, säger han.

Med liknande arbetsmetoder vill Mattias Andersson att teatern ska fortsätta att jobba även framöver. I alla fall vill han behålla de längre repetitionstiderna och en tätare publikkontakt.

- Vi har inga planer på att jobba så här tematiskt igen, men vill gärna ha längre arbetsprocesser och jobba mycket med provpublik. Även när vi bjuder in olika intressanta regissörer att sätta upp föreställningar här, säger han.

Det nya teaterhuset ger gott om plats att förverkliga framtida idéer. Den ursprungliga, något råa fabrikskänslan är väl bevarad. Här finns ingen fast scen i vanlig bemärkelse. Sittplatserna är flyttbara gradänger och föreställningarna utspelar sig direkt på det jättelika golvet.

I den mest omfattande av de tre premiäruppsättningarna, Mattias Anderssons egenhändigt bearbetade version av romanen "Brott och straff", nyttjas de stora golvytorna väl. Hela rummets längd, 37 meter, används som scen, vilket är att jämföra med en traditionell scenöppning på ungefär tio meter.

Pjäsen utspelar sig en samtida förortsmiljö, som beskrivs som "ryskgöteborgsk". Yxmördaren Raskolnikov, spelad av Joel Kinnaman, har varm täckjacka och kollar på tv-serien "Vänner".

- Jag har försökt modernisera och skala bort det historiska, samtidigt som jag ville ha kvar det mytologiska, säger Mattias Andersson som även står för regin.

Föreställningen "Brott och straff" är lämplig för en publik från 15 år och uppåt. Den yngre publiken får vända sig till någon av de andra premiärföreställningarna, "Dumstrut", med åldersgräns på sju år, eller "Att döda ett tivoli", för elvaåringar och äldre.

- Till "Dumstrut" beställde vi texter av flera olika dramatiker. Den är uppbyggd med scener i collageform och mycket musik. Vi kallar den för en elorgelvarieté, säger Mattias Andersson.

"Att döda ett tivoli" beskriver han som en slags parafras på Dostojevskijs roman, men med en kvinnlig ung Raskolnikov i huvudrollen. Även här begås ett brott - med en yxa.

- Vi ville ha tre olika föreställningar som skulle funka för olika åldrar, men att alla tre skulle ha precis samma allvar som det i Dostojevskijs roman. (TT Spektra)

Fakta/Backa teaters nya lokaler

Ligger på Lindholmen i Göteborg. Huset är 3 300 kvadratmeter stort. Salongen tar emot en publik på 300 personer. I taket finns ett specialdesignat nättak för att underlätta arbetet med belysning och dekor. Byggnaden är ritad av Kvarnströms Arkitektkontor med arkitekt Hasse Fridell som huvudansvarig. Kostnaden uppgår till ungefär 54 miljoner kronor. (TT Spektra)

Fakta/Tre urpremiärer på Backa teater

"Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij. Regi och manusbearbetning av Mattias Andersson. I rollerna syns bland andra Joel Kinnaman, Mats Blomgren, Kjell Wilhelmsen, Maryam Moghaddam och Maria Hedborg. Från 15 år.

"Att döda ett tivoli" av Dennis Magnusson. Regi av Öllegård Goulos. I rollerna syns bland andra Anette Bjärlestam, Ylva Gallon och Lars Väringer. Från 11 år.

"Dumstrut" av Lars Melin. Bygger på texter av Malin Axelsson, Anna Berg, Lisa Langseth och ensemblen. Regi av Lars Melin. I rollerna syns bland andra Anna Harling, Ramtin Parvaneh, Laurence Plumridge och Ulf Rönnerstad. Från 7 år.

För kostym och scenografi till all tre pjäserna står Ulla Kassius. (TT Spektra)

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.