Bok som inspirerar till resa
l Maja Hagerman och Claes Gabrielson
-I Miraklers tid
-Bland madonner, stenhuggare och helgon i medeltida kyrkor
-Prisma
Journalisten Maja Hagerman och fotografen Claes Gabrielson har givit sig ut på en resa genom Sverige för att dokumentera det enastående kulturarv som finns i form av alla gamla medeltidskyrkor.
Resultatet har blivit en mycket vacker bok, där text och bild vävs samman och kompletterar varandra till en enhetlig berättelse.
Berättelsen handlar om när Sverige genom den kristna missionen inlemmades i den europeiska gemenskapen.
Maja Hagerman beskriver hur kristendomen föddes som en underjordisk motståndsrörelse i det romerska imperiet, hur den sedan konsoliderades och blev statsreligion under Kejsar Konstantin på 300-talet och hur den så småningom också kom till våra nordliga breddgrader i Europas periferi.
Hon skildrar hur den stora omvändelsen gick till. Då när våra förfäder lämnade den gamla religionen med sina blodsoffer till krigarguden Oden och hans kumpaner Tor och Tyr, för att i stället anamma den nya religionen med den korsfäste Kristus i fokus.
Hon berättar om mästarna som kom hit från Jylland, England, Tyskland, Italien och Frankrike och förde med sig hela den europeiska kontinentens byggnadskonst och rika bildspråk.
Claes Gabrielsons foton återger hela denna process i bild genom mängder av underbara fotografier av gamla stenkyrkor, av interiörer, av målade kyrktak, av enskilda skulpturer, av ornament och pelarrader.
Exteriörerna är tagna vid olika årstider och i olika delar av Sverige, perspektiven växlar hela tiden mellan avståndsbilder och närbilder.
Ljussättningen ger ett hemligt inre liv åt stenornamenten som mejslats fram av olika konstnärer eller åt träskulpturernas mjuka anletsdrag.
Här finns bilder skapade av stenmästarna på Gotland, som visar det tydliga inflytandet från Bysans via Novgorod, i form av orientaliska blommor, slingor och djur.
Här finns Albertus Pictors humoristiska takmålningar som för tankarna till moderna serietecknare, med sin blandning av situationsbilder och insprängda textremsor.
Bilderna återger skeenden ur Bibeln men är samtidigt träffsäkra beskrivningar av vardagslivet i Sverige under medeltiden.
Särskilt fäster jag mig vid träskulpturerna tillverkade av mäster Haaken Gulleson från byn Fläcka i Enångers socken i Hälsingland. Under hans ledning snidade anonyma träskärare bilder av Maria med Jesusbarnet, av Johannes Döparens huvud på ett fat och av den heliga Katarina.
När bilderna var färdiga var det mästaren själv som till sist gav figurerna färg och målade dem i lysande blått och rött och mycket guld.
Marias huvud är prytt med en stor guldkrona. Hon är draperad i gyllene kläder, men hennes händer är en arbetande kvinnas, stora och kraftfulla, och hennes kinder, haka och näsa lyser röda, som om de blivit frostnupna i den kalla vinterluften, ögonen är lite drömska och inåtvända.
Denna bok ger verkligen lust och inspiration att själv ge sig ut på resa och besöka några av de över femtusen kyrkor som byggdes i Skandinavien under åren 1100-1300.
Maja Hagerman har skrivit flera andra uppmärksammade böcker. 1996 vann hon Augustpriset för bästa fackbok med Spåren av kungens män . 1999 kom Maja Hagermans och Claes Gabrielsons bok Tusenårsresan.
Margareta Skantze