1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bok: "Konsten måste palla trycket"

Vad ska vi med konsten till? Svaren på den eviga frågan säger mer om vår samtid än om konsten, enligt Horace Engdahl. -Nu lever vi i en terapeutisk tid och då blir konsten en förbandslåda för förorten. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 24 september 2010
Foto: 

Vad ska vi med konsten till? Svaren på den eviga frågan säger mer om vår samtid än om konsten, enligt Horace Engdahl.

Konsten för konstens egen skull, eller konst för specifika syften, och i så fall vilka? Det var frågeställningen på ett välbesökt seminarium på bokmässan under fredagen.

Få frågor har genom historien fått så många dåliga svar, enligt akademiledamoten Horace Engdahl. Här levererades inga. "Stalinism"

Engdahl var djupt överens med de övriga paneldeltagarna om konstens autonomi. Men alla tänker inte likadant, framhöll Bengt Göransson, före detta kulturminister (S).

Anna Takanen, chef på Göteborgs stadsteater, tog ett exempel från sin egen teater. Hade regissören Mellika Melani satt upp Elfriede Jelineks pjäs "Babel" med tanke på att göra publiken frisk hade föreställningen blivit en katastrof.

Seminariets moderator, Gunnar Bjursell, föreståndare för Centrum för kultur och hälsa på Göteborgs universitet, styrde in diskussion på det hårda ekonomiska tryck kulturen och konsten utsätt för i dag. Problematiskt förvisso, men genom historien inget nytt, enligt Horace Engdahl. Dagens ekonomiska intressen går att jämföra med kyrkans och monarkernas från förr.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.