1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Björnen är vaken

Björn Kleinhenz har spelat i hälften av alla Sölvesborgsband som funnits sedan Woodstockfestivalen. Nästan. När gymnasieklockorna tystnade for han till Lund. Nästa anhalt blir Skottland. Musiken följer den rastlöse...
Nyheter • Publicerad 7 september 2001

HAN GÖR VAD som faller honom in. Odlar pumpor. Får pris för kortfilmer (filmen "Back To Basics" belönades med en Alfred vid Sölvesborgs egna filmgala i september). Han minns inte alla punkband han lirat i och via mikrofonen i kultbandet Hälge Bältes Trio spreds glädje med blås och trumpetfart över hela Blekinge. Nu tar han ett sabbatsår och drar till Skottlands högländer på lördag för att jobba och ha kul. Gitarren följer med. Mer musik ska spelas in. Nyligen släpptes en självbekostad EP. Istället för att gå via skivbolagsträsket så tog han en del av ett arv och många timmar i studion och 12 000 kronor senare så släpps "Here?s That Rainy Day" (kan beställas via www.dork.com/strand). 5 poplåtar präglade av sorgsen akustik och höstens bitterljuva vemod.

Hej Björn, var är du?

- I en klädbutik i Stockholm.

Vad har du gjort sista tiden?

- Pluggat en kurs i statsvetenskap i Lund och spelat bas med det seriösa popbandet Hickey. Ungefär.

Soloprojekt? Varför?

- Jag har skrivit många låtar genom åren. Jag spelade in några hemma i lägenheten och då jag kom över en större summa pengar beslutade jag mig för att släppa en egen skiva. Jag har redan gjort en som bara delades ut till kompisar.

Vad händer med Hälge Bältes Trio?

- Äh, det blev för mycket Mora Träsk den sista tiden. Vi har lagt det på is. Brorsan (Christian) är i Dublin, andra i Stockholm.

Hur kändes det att spela på Sweden Rock Festival?

- Regn, ingen publik, motivation saknades.

Du har tagit med 200 skivor till Skottland. Välj bara fem.

° Badly Drawn Boy- The hour of bewilderbeast

° Johnny Cash - American recordings

° Primal Scream - Vanishing Point

° Bob Dylan - Nashville Skyline

° Strokes - Is This It

Vad ska du bli när du blir stor?

- Lycklig och skäggig.

BJÖRN KLEINHENZ ÄR alltid sysselsatt. Ibland för att bevaka musikevenemang för Sydöstran. En gång hade han en tidning, Redhouse Magazine, ett högt svävande fanzine han gärna vill glömma.

- Strunt, strunt, strunt. Jag tänker inte så mycket. Jag bara gör saker och ting. Då och då ångrar man resultatet.

Tiden som överentusiastisk cirkuspunkare är slut. Nu är han ensam trubadur med rostaggar i ett stort pophjärta. Ingenting som dunkar klent.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.