1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Björn Skifs rockar igen

Nyheter • Publicerad 3 september 2001

Det är så länge sedan förra plattan att många har glömt att Björns Skifs var en av Sveriges största och bästa rocksångare på 70- och 80-talen. Det senaste decenniet har han ägnat sig åt teater, musikaler och filmer.

- Jag har behandlat musiken styvmoderligt. Det vill jag ändra på nu, säger Björn Skifs. Publiken har fått vänta bra länge, men i dagarna finns Björn Skifs nya album "Back on track" ute i skivhandeln. Det är 13 år sedan sist. En evighet i skivbranschen som snurrar allt fortare.

På 70-talet var Björn Skifs en av Sveriges största rocksångare och medan han på 80-talet blev allt mer av en underhållare på film och scen behöll han ändå greppet om musikpubliken tack vare sina utsålda Badrockturnéer med gäster ur den svenska artisteliten.

Börjar om från början

Men när han nu är tillbaka i musikbranschen igen måste han nästan börja om från början. Att Björns Skifs kan sjunga är nästan bortglömt. För de unga är det nog okänt.

- Jag vet ju att den yngre generationen knappt vet om att jag sjunger. De har sett mina filmer och tycker att jag är en rolig gubbe som snubblar i komedier, säger Björn Skifs.

Men det ska det bli ändring på. Björn Skifs är tillbaka.

I många år har han pratat om att göra en rockplatta. Men det har alltid kommit någonting emellan. "I hetaste laget på Cirkus med Johan Ulveson och Regina Lund, till exempel. Eller en film, eller ett tv-program. Det är ungefär som Carolas omtalade popplatta, som heller aldrig verkar bli klar.

Men för ett och ett halvt år sedan var det dags att gå in i studion. Det var många som ville råda Björn Skifs om vad för sorts musik han skulle spela.

- Mitt problem är att jag har inte har någon utkristalliserad stil själv. Jag tycker om så mycket, sen är det andra människor som tycker att min röst passar för andra saker, säger Björn Skifs. Diverse rådgivare, vänner, journalister och skivbolagsmänniskor kom med olika förslag: ballader, en rockigare

platta, en med starka svenska texter, eller en med bara schlagerlåtar.

- Men jag har bara struntat i det. Det är det enda raka. Jag kan inte låta någon berätta för mig vad jag ska göra. Om det håller eller inte, vet jag inte.

- Det har inte varit något snack om att jag skulle snegla efter en speciell publik eller titta efter trender eller vad jag tror att publiken vill ha. Jag har gjort det jag tycker att jag vill göra.

Vuxenpop

En god musikervän parade ihop Björn Skifs med Douglas Carr, producent bakom bland annat Mejasframgångar. Det visade sig att de hade ungefär samma vision om hur plattan skulle låta. Resultatet har blivit en slags vuxenpop. Douglas Carrs produktion har blivit som en brygga mellan Björn Skif 70-talsrepertoar och modernare tongångar.

Det märks absolut inte på hans röst att Björn Skifs har varit borta från en skivstudio på 13 år och han verkar tycka att det är roligare än på länge. I normala fall brukar han vilja ta en paus efter varje skiva, men inte nu, säger han:

- Jag skulle faktiskt vilja börja i morgon med en ny platta, säger han. Jag är relativt nöjd med den här, men det finns andra saker som jag skulle vilja göra.

- Jag tror att jag skulle vilja göra en platta med en riktigt bra svensk textförfattare och kanske trycka på lite mer med min röst åt det rocksouliga hållet.

Björn Skifs nämner Peter LeMarc och Wille Crafoord som två låtskrivare han gärna vill samarbeta med. Och han hoppas att det inte dröjer 13 år till nästa skiva.

- Nej, det hoppas jag verkligen inte. Dröjer det mer än tre år är nog det här min sista platta, deklarerar Björn Skifs.

Turné

I september ger han sig ut på turné med sjumannaband. Turnén börjar i Jönköping den 21 september och pågår i nästan två månader. Han kommer att göra en del av de gamla låtarna som "Michelangelo" och "Det bliralltid värre framåt natten" men räkna inte med en krogshow.

- Nej, det här är en konsert. Och när det gäller de gamla låtarna är nog osvuret bäst. Jag ska försöka vara lite överraskande så att det inte låter som de har gjort förut. Men det blir mycket från den nya plattan. Och jag vet ju inte ens vilken publik som kommer. Just nu är det musiken som gäller för Björn Skifs. Han avslöjar utan omsvep att han känner sig för rastlös för att hoppa på ett musikalprojekt eller en film som kanske skulle kräva ett eller två års engagemang.

- Det är ju faktiskt så. Jag har svårt att vara på samma ställe under lång tid. Jag har jobbat i två år ibland med musikaler och hur kul det än är känner jag att man måste gå vidare.

Därför planerar Björn Skifs nu bara ett halvår i taget. Blir turnén i höst en framgång kan den nog bli förlängd.

- Då fortsätter jag. Nu i höst har jag undvikit Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är möjligt att de städerna får besök i vår. (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.