1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Betyg på Eurovisionlåtarna

Mycket talar för en svensk seger i år. Men det är inte över än, och startfältet bjuder på flera starka bidrag. BLT:s självutnämnda eurovisionexpert Elin Thornberg guidar genom startfältet.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2014
Sanna Nielsen för Sverige.
Sanna Nielsen för Sverige.Foto: Frank Augstein
Ryssland Tolmachevy sisters.
Ryssland Tolmachevy sisters.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Grekland hoppar studsmatta.
Grekland hoppar studsmatta.Foto: Frank Augstein
Conchita Wurst för Österrike.
Conchita Wurst för Österrike.Foto: Frank Augstein
Rumänien.
Rumänien.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Sebalter för Schweiz.
Sebalter för Schweiz.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

FÖRSTA HALVAN

1. Ukraina

Marija Jaremtjuk – Tick–tock

Betyg: 4,5

Uptempo danslåt med vinnarambitioner. Snyggt nummer med ekorrhjul och vindmaskin. Tyvärr saknas All that jazz–influenserna från videon.

2. Vitryssland

Teo – Cheesecake

Betyg: 1

Jahapp. Teo dansar runt och sjunger om att inte vara någons cheesecake. Är det ens ett vedertaget uttryck? Småkul och trallvänlig, men Teo lär knappast slåss om de högre placeringarna.

3. Azerbajdzjan

Dilara Kazimova – Start a fire

Betyg: 2

Azerbajdzjan verkar tycka att det här med sömnpillerballader är himla kul. Dessutom är det för sjätte året i rad svenska upphovsmän. Vore det inte kul med lite azerbajdzjansk musik snart?

4. Island

Pollapönk – No prejudice

Betyg: 2

Lala lalalala – Teletubbies! Här var det helfärgade kostymer och en rad Gruppen erbjuder också världens fantasilösaste koreografi, men låten sätter sig i huvudet som en igel.

5. Norge

Carl Espen – Silent storm

Betyg: 3

Norges bidrag delar fansen i två läger. Espen bjuder på en både vacker och innerlig ballad, men det här känns alldeles för tråkigt.

6. Rumänien

Paula Seling & Ovi – Miracle

Betyg: 3

Var det inte slut med duettballader av det här slaget redan när Azerbajdzjan vann 2011? Plus för det runda pianot dock. Detta kan säkert dra hem ett par tolvor från grannländerna.

7. Armenien

Aram mp3 – Not alone

Betyg: 3,5

Cool rockballad som växer från mitten och blir riktigt häftig med pyroteknik och något som liknar Saurons öga på scenväggen.

8. Montenegro

Sergej Cetkovic – Moj Svijet

Betyg: 4

Ett av årets vackraste bidrag med skridskodans på responsivt golv. Sergej bjuder på årets enda Balkanballad. Ett numera stående bidrag i Eurovision.

9. Polen

Donata & Cleo – My Slowanie

Betyg: 2

Sångerskan Cleo står och skriker på scenen och viftar på höfterna medan ett par storbystade kvinnor kärnar smör och tvättar kläder på scenen. Donata lyser med sin frånvaro.

10. Grekland

Freaky Fortune featuring Risky Kidd – Rise up

Betyg: 3

Dancetechno med tydliga grekiska influenser, dessutom en iögonenfallande studsmattedans. De enda i sin genre.

11. Österrike

Conchita Wurst – Rise like a phoenix

Betyg: 3

Den dramatiska balladen är mest en kuliss till Conchitas storhet. Det är hon och inget annat som är Österrikes bidrag.

12. Tyskland

Elaiza – Is it right

Betyg: 2

En av årets skönaste röster. Elaizas jazziga röst är dock lite för cool för sitt bidrag, som är en lagom tråkig poplåt med folkliga influenser som tyvärr inte gör den speciellt originell.

13. Sverige

Sanna Nielsen – Undo

Betyg: 5

Sanna är en stjärna. Den enda frågan är om det nästan är för perfekt. Uppbackningen står så klart Bräkne–hobys mesta sångerska Dea Norberg för.

ANDRA HALVAN

14. Frankrike

Twin Twin – Moustache

Betyg: 4

Personlig favorit. Frankrikes fantasifulla satir mot masskonsumtionen är svängig, snygg och välarrangerad. Dessutom trevligt med ett bidrag på det egna språket. Kan tappa på att det lätt upplevs som ett plojbidrag.

15. Ryssland

Tolmachevy Sisters – Shine

Betyg: 1

Det buades när tvillingarna gick vidare i semin. Rysslands förkärlek till låtar om kärlek och fred på jorden sticker hårt i ögonen på hela Europa. Systrarna gör ett okej jobb, men deras halvtråkiga poplåt utan höjdpunkt lär inte lura någon.

16. Italien

Emma Marrone – La mia cittá

Betyg: 2

Snark. Jag vill verkligen gilla den här 80–talsflirtande rocklåten. Emma Marrone ä en superstjärna, men låten är mossig som bara den. Kunde man inte hitta något lite mer modernt?

17. Slovenien

Tinkara Kovak – Round and round

Betyg: 2

Slovenien går ut hårt med tvärflöjtsinledning. Supersnyggt på scenen med blåglittrande golv. Trevlig refräng som skulle ha kunnat skapa ett vinnarbidrag, men det går ändå bara går rakt in i ena örat och ut ur det andra.

18. Finland

Softengine – Something better

Betyg: 2

Coldplayinfluenserna är Finlands styrka i år. Falsettsången från huvudsångaren är dock inte det.

19. Spanien

Ruth Lorenzo – Dancing in the rain

Betyg: 2

Ruth Lorenzo står på allvar med ett filmat regn i bakgrunden. Vilken fantasi! Låten skulle dock passa i valfri disneyfilm.

20. Schweiz

Sebalter – Hunter of stars

Betyg. 3,5

Dags att dansa! Vad är det som gör att denna intetsägande, google–översatta trallsången blivit en oväntad fanfavorit? Vinst blir det inte, men ett välkommet avbrott bland alla ballader.

21. Ungern

András Kállay–Saunders – Running

Betyg: 4

Bra text. Snygg dans. En favorit hos många. Men trots helt okej sång lyfter låten aldrig riktigt, och det allvarliga intrycket är därför tämligen glömt när de tre minuterna är över.

22. Malta

Firelight – Coming home

Betyg: 2

Det finns något här. Det gör det. Men den tralliga trubadurpoppen sticker helt enkelt inte ut. Det är alldeles för lite eurovision över det här. Lite glitter hade inte skadat.

23. Danmark

Basim – Cliché love song

Betyg: 4

Söt pojkbandspop med en enerverande refräng ("skuba–duba–dap–dap–didi–daj") som inte går att tvinga ut ur huvudet. Låten blir bättre för varje lyssning. Livsfarligt.

24. Nederländerna

The common linnets – Calm after the storm

Betyg: 4

Nederländernas succé från förra året går säkert igen med årets bidrag, som saknar konkurrens i finalen. Det här är countryinspirerat singer/songwriter, med en skön subtilitet som säkert kan ge nederländarna en fin placering.

25. San Marino

Valentina Monetta – Maybe

Betyg: 1

Kudos till Valentina för hennes uthållighet. Äntligen är hon i final. Men den pampiga balladen Maybe lyckas aldrig riktigt nå fram.

26. Storbritannien

Molly – Children of the universe

Betyg: 3

Åtminstone en låt per final kräver några lyssningar för att verkligen lyfta. Molly är en stjärna men hennes raspiga röst är värd lite mer än vad hennes låt kan erbjuda.

Elin Thornberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.