Betyg på Eurovisionlåtarna
FÖRSTA HALVAN
1. Ukraina
Marija Jaremtjuk – Tick–tock
Betyg: 4,5
Uptempo danslåt med vinnarambitioner. Snyggt nummer med ekorrhjul och vindmaskin. Tyvärr saknas All that jazz–influenserna från videon.
2. Vitryssland
Teo – Cheesecake
Betyg: 1
Jahapp. Teo dansar runt och sjunger om att inte vara någons cheesecake. Är det ens ett vedertaget uttryck? Småkul och trallvänlig, men Teo lär knappast slåss om de högre placeringarna.
3. Azerbajdzjan
Dilara Kazimova – Start a fire
Betyg: 2
Azerbajdzjan verkar tycka att det här med sömnpillerballader är himla kul. Dessutom är det för sjätte året i rad svenska upphovsmän. Vore det inte kul med lite azerbajdzjansk musik snart?
4. Island
Pollapönk – No prejudice
Betyg: 2
Lala lalalala – Teletubbies! Här var det helfärgade kostymer och en rad Gruppen erbjuder också världens fantasilösaste koreografi, men låten sätter sig i huvudet som en igel.
5. Norge
Carl Espen – Silent storm
Betyg: 3
Norges bidrag delar fansen i två läger. Espen bjuder på en både vacker och innerlig ballad, men det här känns alldeles för tråkigt.
6. Rumänien
Paula Seling & Ovi – Miracle
Betyg: 3
Var det inte slut med duettballader av det här slaget redan när Azerbajdzjan vann 2011? Plus för det runda pianot dock. Detta kan säkert dra hem ett par tolvor från grannländerna.
7. Armenien
Aram mp3 – Not alone
Betyg: 3,5
Cool rockballad som växer från mitten och blir riktigt häftig med pyroteknik och något som liknar Saurons öga på scenväggen.
8. Montenegro
Sergej Cetkovic – Moj Svijet
Betyg: 4
Ett av årets vackraste bidrag med skridskodans på responsivt golv. Sergej bjuder på årets enda Balkanballad. Ett numera stående bidrag i Eurovision.
9. Polen
Donata & Cleo – My Slowanie
Betyg: 2
Sångerskan Cleo står och skriker på scenen och viftar på höfterna medan ett par storbystade kvinnor kärnar smör och tvättar kläder på scenen. Donata lyser med sin frånvaro.
10. Grekland
Freaky Fortune featuring Risky Kidd – Rise up
Betyg: 3
Dancetechno med tydliga grekiska influenser, dessutom en iögonenfallande studsmattedans. De enda i sin genre.
11. Österrike
Conchita Wurst – Rise like a phoenix
Betyg: 3
Den dramatiska balladen är mest en kuliss till Conchitas storhet. Det är hon och inget annat som är Österrikes bidrag.
12. Tyskland
Elaiza – Is it right
Betyg: 2
En av årets skönaste röster. Elaizas jazziga röst är dock lite för cool för sitt bidrag, som är en lagom tråkig poplåt med folkliga influenser som tyvärr inte gör den speciellt originell.
13. Sverige
Sanna Nielsen – Undo
Betyg: 5
Sanna är en stjärna. Den enda frågan är om det nästan är för perfekt. Uppbackningen står så klart Bräkne–hobys mesta sångerska Dea Norberg för.
ANDRA HALVAN
14. Frankrike
Twin Twin – Moustache
Betyg: 4
Personlig favorit. Frankrikes fantasifulla satir mot masskonsumtionen är svängig, snygg och välarrangerad. Dessutom trevligt med ett bidrag på det egna språket. Kan tappa på att det lätt upplevs som ett plojbidrag.
15. Ryssland
Tolmachevy Sisters – Shine
Betyg: 1
Det buades när tvillingarna gick vidare i semin. Rysslands förkärlek till låtar om kärlek och fred på jorden sticker hårt i ögonen på hela Europa. Systrarna gör ett okej jobb, men deras halvtråkiga poplåt utan höjdpunkt lär inte lura någon.
16. Italien
Emma Marrone – La mia cittá
Betyg: 2
Snark. Jag vill verkligen gilla den här 80–talsflirtande rocklåten. Emma Marrone ä en superstjärna, men låten är mossig som bara den. Kunde man inte hitta något lite mer modernt?
17. Slovenien
Tinkara Kovak – Round and round
Betyg: 2
Slovenien går ut hårt med tvärflöjtsinledning. Supersnyggt på scenen med blåglittrande golv. Trevlig refräng som skulle ha kunnat skapa ett vinnarbidrag, men det går ändå bara går rakt in i ena örat och ut ur det andra.
18. Finland
Softengine – Something better
Betyg: 2
Coldplayinfluenserna är Finlands styrka i år. Falsettsången från huvudsångaren är dock inte det.
19. Spanien
Ruth Lorenzo – Dancing in the rain
Betyg: 2
Ruth Lorenzo står på allvar med ett filmat regn i bakgrunden. Vilken fantasi! Låten skulle dock passa i valfri disneyfilm.
20. Schweiz
Sebalter – Hunter of stars
Betyg. 3,5
Dags att dansa! Vad är det som gör att denna intetsägande, google–översatta trallsången blivit en oväntad fanfavorit? Vinst blir det inte, men ett välkommet avbrott bland alla ballader.
21. Ungern
András Kállay–Saunders – Running
Betyg: 4
Bra text. Snygg dans. En favorit hos många. Men trots helt okej sång lyfter låten aldrig riktigt, och det allvarliga intrycket är därför tämligen glömt när de tre minuterna är över.
22. Malta
Firelight – Coming home
Betyg: 2
Det finns något här. Det gör det. Men den tralliga trubadurpoppen sticker helt enkelt inte ut. Det är alldeles för lite eurovision över det här. Lite glitter hade inte skadat.
23. Danmark
Basim – Cliché love song
Betyg: 4
Söt pojkbandspop med en enerverande refräng ("skuba–duba–dap–dap–didi–daj") som inte går att tvinga ut ur huvudet. Låten blir bättre för varje lyssning. Livsfarligt.
24. Nederländerna
The common linnets – Calm after the storm
Betyg: 4
Nederländernas succé från förra året går säkert igen med årets bidrag, som saknar konkurrens i finalen. Det här är countryinspirerat singer/songwriter, med en skön subtilitet som säkert kan ge nederländarna en fin placering.
25. San Marino
Valentina Monetta – Maybe
Betyg: 1
Kudos till Valentina för hennes uthållighet. Äntligen är hon i final. Men den pampiga balladen Maybe lyckas aldrig riktigt nå fram.
26. Storbritannien
Molly – Children of the universe
Betyg: 3
Åtminstone en låt per final kräver några lyssningar för att verkligen lyfta. Molly är en stjärna men hennes raspiga röst är värd lite mer än vad hennes låt kan erbjuda.