1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Beröm för ungdomsmusikkåren

I lördags spelade Marinens Ungdomsmusikkår i Karlskrona under en marsch till Marin-museum. Tidigare i veckan hade musikkåren fått beröm när den medverkade vid Swedish tattoo i Globen i Stockholm och Eksjö nyligen.
Nyheter • Publicerad 12 september 2006

- Försvarsmakten, ja, till och med ÖB var imponerad, säger Mats Landerman, ledare sedan ett och ett halv år för Marinens ungdomsmusikkår.

Dagen före valet, på lördag, har ungdomsmusikkåren konsert i Chapmansskolans aula i Karlskrona, ett arrangemang av Lions club Jarramas i syfte att dra in pengar till fartyget Jarramas upprustning.

Yngsta från Ronneby Ungdomsmusikkåren består av 35 ungdomar från södra Sverige, från 13 till 25 år.

Yngst är Amelia Hjortenhammar, 13 år, från Ronneby, berättar Mats Landerman. Hon spelar trombon.

Från Karlskrona kommer Frans Sjöberg och Thomas Lovén.

- De flesta som är med kommer från olika musikskolor. Ungdomarna i ungdomsmusikkåren är de allra duktigaste av musikkskolornas elever, säger Mats Landerman, själv musiklärare på Kulturskolan i Karlskrona.

De flesta av dem siktar på att bli musiker inom försvarsmakten och ägnar all fritid åt att spela. Var fjortonde dag är det repetition och ungdomarna kommer resande från Skåne, från övriga Blekinge och från Småland.

På konsertprogrammet nästa lördag står mycket av den musik som brukar framföras av Marinens

Musikkår, som August Södermans Bröllopet på Ulfåsa och Engelsk sångsvit, verk ur Chess och naturligtvis en och annan marsch.

Intäkterna till Jarramas Lions club Jarramas har engagerat sig för upprustningen av Jarramas som ska renoveras för åtskilliga miljoner.

- Intäkterna från konserten går oavkortat till det, säger Bengt Crona i Lions.

Det mesta av Lions insamlade pengar går annars till handikappade ungdomar, diabetsföreningar och barnhem i Rumänien.

- Men lite får kulturen ha också, säger Bengt Crona.

Dessutom har Lions club Jarramas ett gott öga till det gamla segelfar-

tyget eftersom det är här man brukar ha sina årliga sammankomster.

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.