Ballader deras kännemärke
För två år sedan kom Wahlströms kom med sitt album, Lovar & Svär. Det blev en stor framgång för Vadstenabandet.
Nu är det dags för ett nytt album - Allt jag vill ha.
Wahlströms har renodlat sin speciella stil - ballader och dansbandspop i skön blandning - ytterligare.
- Balladerna har blivit orkesterns och mitt speciella kännemärke, bekräftar sångaren och gitarristen Daniel Wahlström. Tanken är att man även bara ska kunna lyssna till skivan, och inte nödvändigtvis dansa till den.
- Folk har skickat in låtar till såväl oss som till vårt skivbolag. Ursprungligen hade vi ett hundratal att välja mellan. Sedan spelade vi in sjutton låtar, varav fjorton kom med på den färdiga plattan.
Han är särskilt förtjust i titelspåret, Allt jag vill ha, skrivet av två nykomlingar i dansbandsbranschen, Tony Malm och Thomas Nyman:
- På den ursprungliga tejpen var texten på engelska och Tony och Thomas hade väl inte tänkt sig att ett dansband skulle spela in den. Men vi föll direkt för den, och det är oerhört skönt när man håller på och letar låtar till en ny skiva.
Wahlströms rymmer också en egen duktig låtskrivare, keyboardisten Tobias Nyström. På nya skivan har han fått med inte mindre än fyra låtar:
- Alla fyra är bra, även om jag känner litet extra för I natten med dig. Det är exakt rätt för mig röstmässigt. Och det känns naturligtvis litet speciellt när man har varit med under hela tillblivelseprocessen, sett den växa fram.
Medveten satsning
På sina tidigare två album, debuten Blå, blå ögon och Lovar & svär, har Wahlströms haft med några coverlåtar. Men den har gången handlar det om idel nyskrivna original:
- Det är en medveten satsning, liksom att vi har med så mycket eget material.
Bland låtskrivarna märks således Thomas G:son, Joakim Arnell och Ulf Georgsson. Samt Leif Melander, som skrev titelspåret Lovar & svär till förra CD:n. Den här gången har han bidragit med Vad händer sen.
Daniel Wahlström har en av dansbandssveriges mest personliga röster.
- Ja, folk känner i varje fall igen mig, skrattar han. Min röst bidrar onekligen till Wahlströms musikaliska profil.
Orkestern, som funnits sedan 1986, fick sin stora genombrott när man blev tvåa i dansbands-SM 1996.
Tre av de fyra medlemmarna har varit med sedan starten: Daniel, Tobias och trummisen Anders Hildeskog:
- Vi har spelat ihop i mer än sjutton år, så vi känner varandra ganska bra vi det här laget...
Färskaste medlemmen är basisten Mattias Andersson, som började i Wahlströms för två år sedan.
Viktig i sammanhanget är också den mycket erfarne Martin Klaman, som producerat alla orkesterns skivor.
- Martin är så oerhört lätt att jobba med, säger Daniel Wahlström. Han vet precis hur vi vill att vi ska låta på skiva, lyssnar på oss men kommer också med egna uppslag och idéer.
Trogen publik
Trots att medelåldern i Wahlströms bara är 30 år, är orkestern inget deciderat ungdomsband. Tvärtom:
- Vår publik finns i alla åldrar, från 15 år och upp till 65.
Och den så kallade dansbandskrisen tycks inte ha påverkat Wahlströms i någon nämnvärd grad. Orkestern har mycket att göra, i år blir det cirka 140 spelningar.
- Vi tycks ha byggt upp en trogen publik och har klarat oss bra, sammanfattar Daniel Wahlström. Men det gäller att man står för det man gör - och det gör vi.