1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2002

Två barn- och ungdomsboksförfattare välkända i Blekinge finns med bland dem som nominerats till Augustpriset:

Per Nilsson från Sölvesborg och Ulf Nilsson, tidigare bosatt i Ronneby.

Per Nilsson har skrivit ungdomsboken Sjutton och Ulf Nilsson Adjö Herr Muffin som han har gjort tillsammans med Anna-Klara Tidholm.

- Jätteroligt, säger Per Nilsson, och tillägger:

- Fast jag är nog världsmästare på att nomineras. Det är fjärde gången!

Han har kommit ut med två böcker i år, förutom Sjutton också boken Aldrig mer Milena?. Totalt har han skrivit 18 böcker.

Ulf Nilsson, som har flyttat ifrån Ronneby, befinner sig i Sydafrika. för närvarande.

Flera av de författarna som nominerats till årets Augustpris är tämligen okända för den breda publiken. Ingen så okänd som Tamara T.

Namnet är en pseudonym och vem som skrivit Ciona - en självbiografi, är fortfarande en väl förborgad hemlighet.

Det är inte ovanligt att juryn som nominerar skönlitteratur till Augustpriset undviker att ta för många namn från försäljningstopplistorna och i år är det nog mer så än någonsin tidigare.

När namnen presenterades i Stockholm på måndagen förklarade juryns ordförande, journalisten Lena Birgersdotter, att det handlade om ett generationsskifte inom svensk litteratur.

Presentationen avslöjade dock inte vem som döljer sig bakom pseudonymen Tamara T, mer än att det är en kvinna. På baksidan av boken Ciona - en självbiografi, står att författaren är publicerad i eget namn på annat förlag. På hemsidan ciona.com kan man läsa att hon valt pseudonymen för att låta texten tala för sig själv.

Följande nominerades till Årets skönlitterära bok:

Berget av Lars Andersson. Forsla fett av Aase Berg. Band II, Från Gabbro till löväng, av Lotta Lotass. Till Mervas av Elisabeth Rynell. Ciona - en självbiografi, av Tamara T. Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren.

I klassen Årets svenska fackbok har de här nominerats:

Tradition i trä, En resa genom Sverige, huvudredaktör Ingela Broström, Selma Lagerlöf. Livets vågspel av Vivi Edström. I begynnelsen var ordet, Ingmar Bergman och hans tidiga författarskap, av Maaret Koskinen. Gustav Vasa - landsfader eller tyrann? av Lars-Olof Larsson. Till jaguarernas land, Essäer om regnskog, politik och människor i Latinamerika, av Nathan Shachar. Flickan och skulden, En bok om samhällets syn på våldtäkt, av Katarina Wennstam.

I barn- och ungdomsboksklassen har följande nominerats:

Trollringen av Lennart Hellsing och Tord Nygren. Rita ensam hemma av Håkan Jaensson och Gunna Grähs. Ingen grekisk gud, precis, av Katarina Kieri. Flickornas historia - Europa, av Kristina Lindström och Anna-Clara Tidholm. Sjutton av Per Nilsson. Adjö herr Muffin, av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm.

Vinnarna kommer att utses av tre elektorsgrupper med sammanlagt 63 bibliotekarier, bokhandlare och litteraturkritiker.

Årets Augustpristagare presenteras den 1 december vid en gala i Berwaldhallen i Stockholm. Prissumman är på 100 000 kronor.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.