(Samverkansforum och Utveckling av fastighetsförvaltning i offentlig sektor)
Bildanden, Karlskrona
Det ska byggas ett hotell på Gasverkstomten i Karlskrona eller kanske inte?
De känslor som väcks av det till synes okomplicerade projektet att bebygga en grusplan vid havet med ett hotell visar hur arkitektur berör.
Detta redan innan sådant som vackert eller fult, färgval eller material har hunnit beröras. Allmänhetens starka reaktioner visar på åsikter om arkitektoniska värden som går bortom form och stil.
Benar ut Louise Nyström försöker i Arkitektur för livet, bena ut värdet av arkitektur utöver det rent ekonomiska.
Hon är adjungerad professor i fysisk planering vid Blekinge tekniska högskola och aktiv på Boverket.
Trots vad professorstiteln kan antyda är detta allt annat än en akademisk skrift för de redan invigda.
Tvärtom; det är ett ambitiöst försök att på ett vardagligt språk för den allmänt intresserade beskriva komplexa sammanhang.
Detta gör Louise Nyström med inlevelse och precision utan att underskatta läsaren och texterna är läsvärda även för den som är en arkitekt.
Boken är uppbyggd av nio delar som kan läsas var för sig eller som en helhet.
Varje kapitel tar upp ett specifikt tema, exempel är Arkitektur och politik, Arkitektur och skönhet och Arkitektur och hållbar utveckling.
Titeln Arkitektur för livet får mig att tänka på en annan bok: Livet mellan husen av Jan Ghel, dansk arkitekturdebattör som pläderar för en mänsklig skala i staden.
Han har för övrigt tagit sig an Karlskronas centrum ur detta perspektiv i en analys som går att läsa på www.karlskrona.se (skriv ordet stadsanalys i sökrutan).
Det offentliga rummet Parallellen mellan de båda böckerna ligger framförallt i Louise Nyströms fokus på det offentliga rummet.
Hon visar tydligt att arkitektur inte bara är byggnader som enskilda objekt. Byggnader skapar miljöer, stadskärnor och
villaförorter, institutioner och varuhus. Kort sagt: rummen för allas vårt dagliga liv.
I Louise Nyströms celebrerande av det offentliga rummet betraktar hon dock byggnaderna lite på avstånd.
Om detta varit en heltäckande lärobok i arkitektur, något som Louise Nyström inte gör anspråk på att skapa, hade jag önskat att få följa med in i husen, i labyrintiska korridorer och öppna kontorslandskap.
Stig in i byggnaden Elias Cornell, som var verksam vid Chalmers i Göteborg, menar i sin bok Om rummet och arkitekturens väsen, att arkitektur som konstform har två aspekter: den exteriöra och den interiöra.
En arkitektonisk upplevelse blir inte fullbordad förrän man stiger in och tar byggnaden i besittning och gör rummet till sitt, om inte bokstavligt så i alla fall upplevelsen av det.
Louise Nyström knyter samman bokens olika delar med vad hon kallar erfarenhetsrum och förväntningshorisont; hur var tid har sitt förhållande till historien och byggnadstraditionen, till framtiden och den tekniska utvecklingen.
Arkitektur för livet ger läsaren en djupare förståelse för företeelser som modernism och postmodernism.
Hållbart samhälle Louise Nyström kopplar denna diskussion till skapandet av ett hållbart samhälle.
Louise Nyström visar att om arkitekten vågar ta orden vacker och ful i sin mun, och inte bara talar om "övertygande gestalt" eller "genomarbetad helhetslösning", och om lekmän förstår att arkitektur är mer än yttre estetik, då kan arkitekturdebatten utvidgas till att inte bara handla om gator och torg, utan även utspela sig där.