1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Arja Saijonmaa bjöd på stolt resa genom karriären

Arja Saijonmaa bjöd på en musikalisk resa till karriärens begynnelse i Olofströms på fredagskvällen.
Men främst handlade om en samling stolta frihetssånger. Och en sångerska som fortfarande har en stämma som få.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2013
Foto: 

Få anade antagligen då hur väl den grekiske kompositören och frihetskämpens tonsättningar skulle gifta sig med den unga finskans svalt uttrycksfulla sångröst. Men så blev fallet och även startskottet för artisten Arja Saijonmaa.

Under konserten på Folkets hus i Olofström på fredagskvällen blev det dock självklart varför. De stolta frihetssångerna passar Arja Saijonmaas okuvliga sångröst perfekt. Hennes röst känns huggen i sten – självklar och orubblig.

Sången Den hemliga stranden som fått namnge föreställningen var också det första verk av Mikis Theodorakis som den unga finskan en gång hörde och genast föll för hemma på Studentteatern i Helsingfors.

Tillsammans med Petri Somer på piano och sång, Ricardo Padilla trakterandes slagverk samt Vidar Skede på bouzouki förvandlade Arja Saijonmaa sin 40-åriga karriär till en veritabel odyssé.

På den bakre scenväggen projicerades arkivfilmer och bilder som satte sångerna i rätt kontext. Längs vägen strödde huvudpersonen för kvällen så klart även ett par nostalgiska anekdoter och personliga livsfilosofier inför publiken, ungefär 200 personer.

Sångerskan tog sig an både svenska, finska och franska schlager- och poplåtar men det var ändå i Theodorakis sånger som hon blev något annat, något större än enbart en blott en underhållare av rang.

Henrik Svensson

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.