1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Årets julkalender en feberfantasi i underjorden

Regissören Tomas Alfredson längtar efter första december lika mycket som barn längtar efter julafton. I över ett år har han arbetat med årets julkalender "En decemberdröm". Nu får han äntligen visa den för alla.
Nyheter • Publicerad 30 november 2005

- Vi tycker att vi har gjort en väldigt fin kalender som vi är superstolta över. Alla runtomkring en frågar ständigt om den. Nu ska det bli väldigt skönt att den lämnar det här teoretiska stadiet, säger han.

Sveriges Televisions julkalender "En decemberdröm" börjar en vanlig dag i elvaårige Bobos liv. Men det dröjer inte många avsnitt innan vardagslivet förvandlas till en surrealistisk resa i Bobos drömvärld. John Jangard, som spelar Bobo, får en dag reda på att hans mamma var en hyllad schlagersångerska. När han föddes skrek hon så högt att hon som blev av med rösten. Bobo tycker att det är hans fel. När han en dag träffas i huvudet av en fotboll lindar den sig kring hans huvud. Han hamnar i något slags koma och vi tittare får följa honom in i en drömvärld. Han råkar ut för en massa äventyr tillsammans med flickan Mary, spelad av Frida Bergesen.

- I drömmens värld får han chans att ta itu med sina skuldkänslor. Det kanske låter tungt, men det är meningen att det ska vara kul. Det är en väldigt romantisk historia och den innehåller stora känslor -- kärlek, liv och död, säger Tomas Alfredson.

En garanti för att det ska bli kul är Sveriges roligaste skådespelare Robert Gustafsson iförd en osannolik peruk. Han spelar den som styr i det underjordiska riket där Bobo hamnar efter att han fått bollen i huvudet.

-- Han är urgammal! 900 år! Men inte sådär skröplig, berättade Robert Gustafsson under inspelningen.

-- De där som bor i underjorden blir äldre än oss bara. Och nu så håller tårdammen, dit alla tårar kommer, på att svämma över. Och det är ju ett problem. Det är lite som i den där Disneyfilmen "Monsters Inc". Fast där lever de på skrik, vi lever på tårar, säger Robert Gustafsson.

"En decemberdröm" är det tredje stora tv-samarbetet mellan Tomas Alfredson och Klas Östergren, som har skrivit manus. De har tidigare gjort tv-serierna "Soldater i månsken" och "Offer och gärningsmän". Julkalendern är det första duon gör för barn.

- Vi har inte sett det som om vi skulle göra något barnvänligt, utan något människovänligt. Det enda man måste tänka på när man gör film för barn är att man ser till att göra sig förstådd, säger Tomas Alfredson.

Själv kommer han särskilt väl ihåg julkalendern med Albert och Herbert och reprisåret med "Teskedsgumman". - Jag tycker att julkalendern i tv är viktig, det är en av få riktigt stora satsningar för barn. Det ska vara som en karamell.

Men det har också varit bland det tuffaste han gjort.

- Mest för att det är så långt. Det är ju sex timmar sammanlagt. Det var också annorlunda att handskas med så många avsnitt som bara är en kvart var. Det krävdes mycket för att få till ett bra slut på varje del, säger Tomas Alfredson.

FAKTA "EN DECEMBERDRÖM

+ Första avsnittet av "En decemberdröm" sänds i SVT1 på torsdag den 1 december 07.15 och 18.15.

+ Julkalendern spelades in i våras i Göteborgstrakten, bland annat på Tjolöholms slott, på Jonsereds fabriker och i gångarna under staden.

+ Konstnären Ernst Billgren har som seriens konstnärliga ledare stått för scenografin. Han har också utformat årets kalender, vars bild för en gångs skull är ett fotografi.

+ Bobos föräldrar spelas av Robin Stegmar och Elisabeth Carlsson - känd från "Grabben i graven bredvid" och Henric Holmberg, Siw Erixon, Iwar Wilklander, Lisa Linnertorp och Niklas Hjulström figurerar också i rollistan. + Den för serien mycket viktiga musiken har Paola af Malmborg Ward komponerat.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.