1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Årets "Idol" saknar storfavorit

Det drar ihop sig i "Idol 2007". Men för en gångs skull saknas det en storfavorit. Ena veckan är det Daniel, den andra Amanda och den tredje är det Marie. Experterna är också oeniga om vem som är bäst. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 8 november 2007

Det drar ihop sig i "Idol 2007". Men för en gångs skull saknas det en storfavorit.

Ena veckan är det Daniel, den andra Amanda och den tredje veckan är det Marie.

- Det är en ganska dålig omgång överlag, säger musikjournalisten Hanna Fahl.

Om bara en månad är det finaldags i Globen. Vilka blir det som står på scen? Och - viktigast av allt - vem vinner? En liten rundringning visar att det är jämnare än vanligt i år.

- Jag tycker den som har skönast style och skönast timing är Christoffer Hiding. Men den som har bäst scenuttryck när det funkar är Daniel Karlsson, säger den förste "Idol"-vinnaren Daniel Lindström.

Bert Karlsson, som har en hel del rutin av talangsökning, tycker helt annorlunda. Han tror på tjejerna.

- Den som är bäst på att välja låtar är ju Marie Picasso. Hon fattar det där. Om man ser till personlighet är Amanda bättre. Men hon är ojämn och har svårt med låtvalet.

Hanna Fahl, programledare för "P 3 Populär", tror på Amanda.

- Den enda som har lite personlighet är ju Amanda. Hon sticker ändå ut lite.

Och så fortsätter det. Alla TT Spektra pratar med tror olika, vilket skiljer årets "Idol" från de föregående åren. Då har det alltid funnits en glasklar favorit - som också har vunnit.

På kvällstidningarnas rankinglistor, där läsarna själva får ge de tävlande betyg, är det samma visa. Först var det Amanda som var i topp, sedan Daniel. Och nu Marie. Tidigare år har det funnits en klar favorit.

- Det är en ganska dålig omgång överlag, säger Hanna Fahl.

"Idol" kommer i år att utse sin fjärde vinnare. Med andra ord finns det utrymme att analysera de tidigare vinnarna: Daniel Lindström, Agnes Carlsson och Markus Fagervall. Har de någon kvalitet som är utmärkande för just "idol"-vinnare?

- Man ska ju helst kunna sjunga. Och man ska nog ha ett eget uttryck. Fast sen vete fan. Det är väl det där med att man ska nå ut genom tv-kamerorna. Och så ska man vara bra på att välja låtar som får rösten att komma fram, säger Daniel Lindström.

Hanna Fahl, programledare för "P3 populär" och en trogen "Idol"-tittare, tror absolut att det finns en unik egenskap bland alla "Idol"-vinnare. Men den kanske inte är så smickrande.

- Alla vinnarna är egentligen ganska platta som artister. De är ganska utslätade, de sticker inte ut. De sjunger bra, men de stöter sig inte med någon. De är som mineralvatten, säger hon.

Men är det egentligen så stor idé att vinna? Historien har lärt oss en sak: det är inte synonymt med en blomstrande karriär att vinna "Idol". Den mest framgångsrike av de före detta "Idol"-deltagarna är Darin - som kom tvåa 2004 - och Måns Zelmerlöw - som kom femma i "Idol 2005". Två andra exempel är Ola Svensson och Danny Saucedo. Så vem av de deltagande blir det som inte vinner, men som ändå får en karriär i musikbranschen?

- Marie Picasso har stor chans att överleva på lite längre sikt, säger Bert Karlsson tvärsäkert.

Hanna Fahl tror däremot på Amanda:

- Om de gör det på rätt sätt tror jag hon kan få en karriär. Jag tror hon kan tilltala emo-ungarna om hon skulle sjunga lite light-indie. Och så ser hon lite, lite farlig ut. (TT Spektra)

Fakta/Fredagsfinalen den 9 november

Tema: disco

1. Christoffer Hiding

"Boogie wonderland" (Earth Wind & Fire)

Tel: 099-414 01

Sms: skicka Christoffer till 72400

2. Amanda Jenssen

"Disco inferno" (The Trammps)

Tel: 099-414 02

Sms: skicka Amanda till 72400

3. Andreas Sjöberg

"Upside down" (Diana Ross)

Tel: 099-414 03

Sms: skicka Andreas till 72400

4. Mattias Andréasson

"This is it" (Melba Moore)

Tel: 099-414 04

Sms: skicka Mattias till 72400

5. Daniel Karlsson

"I love to love" (Tina Charles)

Tel: 099-414 05

Sms: skicka Daniel till 72400

6. Marie Picasso

"Ain't nobody" (Rufus And Chaka Kahn)

Tel: 099-414 06

Sms: skicka Marie till 72400 (TT Spektra)

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.