Årets blåsare - efter 36 år
Allan Jacobsson har varit med om mycket under sin långa karriär som heltidsmu- siker.
Under storhetstiden erövrade Tonix fyra guldplattor, och orkestern hade många låtar på Svensktoppen.
-Numera säljs inte skivor i någon större omfattning. Därför görs inte heller så många plattor.
För Tonix har det blivit totalt 19 album - de flesta LP. Senaste albumet kom 1999.
-Vi har diskuterat en ny platta. Man kan tänka sig en blandning av våra gamla hits och nytt material. Inget är dock bestämt.
Årets blåsare skulle kunna profileras på ett sådant album.
-Den tanken finns naturligtvis, men det får inte bli för mycket blås, säger Allan Jacobsson, som känner väl vilken blandning publiken vill ha.
Kommer med blommor
Den ökade uppmärksamheten kring sin person och de instrumentala låtarna trivs han dock med.
Allan påminns ständigt om kvällen då han fylld av nervositet tog emot statyetten av legenden Ingmar Nordström i Ma-lung.
-Jag har förstått att det är stort att få en Guldklaven-utmärkelse. Det händer fortfarande att folk kommer med blommor under en spelkväll. Det värmer och tyder på att det finns människor som gillar det man gör.
Kamraterna i bandet fick inte vara med på Guldklaven-galan. Tonix hade spelning i Stallet, Vassmolösa den söndagskvällen.
-Vi försökte på alla sätt byta bort spelningen. Det gick inte. Det blev tyvärr en man kort den kvällen. Att ta in en ersättare för en kväll fungerar inte.
Starka sociala band
Tonix-mannarna har hållit ihop länge och knyts ihop av starka sociala band.
Trummisen Matz Ålund är emellertid den ende som har varit med sedan starten 1963. Han var 13 år då det hela började.
Under de första åren bytte bandet namn flera gånger.
1966 kom Gunnar Berlevik med. 1967 antogs namnet Tonix, skapat efter Gunnars bror Tony, som var förste kapellmästaren. Tony, som fanns med till 1971, avled för några år sedan.
1969 anslöt Allan Jacobsson från Kennys.
-Vi hade alla ambitionen att spela på heltid. Så blev det 1971. Det är fortfarande lika roligt och vi fortsätter så länge vi orkar, konstaterar Allan Jacobsson, som med sina 59 år är äldst i bandet.
Kortast tid i Tonix har sångaren Bosse Thyrén som kom 1990 från Jigs.
Mönsterås har alltid varit orkesterns utgångsort. Ingen av medlemmarna bor i tätorten Mönsterås i dag - men tre finns i kommunen, Allan och Matz i Timmernabben och Gunnar i Blomstermåla. Sångar-Bosse finns i närheten - i Mörlunda. Magnus Håkansson, som under många år bodde i Kallinge, är numera bosatt i Motala.
Fotnot: Tonix spelar i Valje på lördag (5/11).