1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Annorlunda storband gladde i Karlshamn

Nyheter • Publicerad 12 november 2003

Jazzen mellan Danmark och Sverige har med Öresundsbron fått ökat samarbete och svenska musiker söker sig till de Köpenhamnsområdets rika spelmöjligheter. Reslutat av detta kunde blekingarna få glädje av i lördags med Beijbom-Kroners band i Karlshamn.

Erling Kroner, som spelat trombone med bland andra Danska Radions, Thad Jones? och Ernie Wilkins? storband, leder sedan länge med trumspelaren Lars Beijbom. Det är ett av de roligaste och intressantaste storbanden i vår del av världen. Båda är högt kvalificerade solister som skriver personliga arrangemang för orkestern, vars musik spänner över ett brett fält av stämningar och intensitet.

Den danska jazzen, mer förankrad i den äldre jazzen än den svenska och bandets repertoar, får en bredare träffyta med sin repertoar och stilmässigt olika solister.

I lördags mötte bandet i utomordentliga Lokstallarna i Karlshamn en stor publik. Mogen men entusiastisk såg man till att få extranummer efter en intensiv och omväxlande diet som spände från hetsig Mingusmusik till Tango Jalousie allt serverat med hetta och fantasi av ett urval av de bästa musikerna i Öresundsregionen.

Centralt belägen, med gångavstånd till centrum och obefintlig risk att störa omgivningen, är lokalen det bästa Blekinge har i genren.

Beijbom-Kroner har hållit på i många år och i Malmö/Köpenhamområdet finns rik tillgång till drivna notläsare som är bra solister dessutom. I lördags var en stor del av orkestern vikarier, bland annat trumpetarna, men de spelade med häpnadsväckande precision och geist. En ung dansk, som vid sidan om har ett eget Hip-hopband, gladde med heta och roliga solon som förde tankarna till Armstrong och Cootie Williams.

Kroners trombone har traditionen i sig. Spelar välavvägda och genomformulerade solon med fyllig ton och dynamik.

Hyllningen till nyligen bortgångne Mingus-trombonisten Jimmy Knepper, Open Letter to Jimmy Knepper är ett mycket vackert opus av Kroner som spelar i Kneppers anda.

Två distinkta altsaxofonister och två tenorister, en av dem kvinna, spelade övertygande med personlig stil och barytonsaxofonisten Ed Epstein fick som vanligt spela alldeles för lite solon. Hans robusta ton och snärtiga frasering är sällsynt och hörvärd.

En fin satsning av Jazzklubben Munthe i Karlshamn som gick hem hos publiken. Som gick hem nöjd. Säsongens jazzkonsert i Blekinge!

Karl Petermann

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.