Kultur & Nöje

Annelie Henrysson: Det är ingen raketforskning

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Tre kvinnor jagar den smala lyckan på varsin våg och duckar i ostbågedjungeln.

Elisabeth Anderssons träffar många rätt med "Lyckostarnas klubb". Alla som försökt gå ner i vikt eller känner någon som kämpat/kämpar känner snabbt igen dåliga och hastigt påkomna bortförklaringar för att få äta lite gott. Med Anderssons penna blir det vansinnigt roliga ibland.

Jenny, Lotta och Bibbi tar alla steget att bli medlemmar på en bantningssajt. Det ska bli nyckeln till deras nya, lyckliga och framför allt smala liv. Bland råd och recept hittar de också varandra, en bonus i en vardag där de inte bara jagar kilon utan som också kantas av skandaler, otrohet och drömmar som går i kras.

Härlig feelgoodläsning helt enkelt.

  Det är väl bara en sak med boken som jag kan vända mig mot och det är slutet. Utan att avslöja för mycket; de tre karaktärerna lyckas med att dumpa flera av sina kilon och blir också ”lyckliga”.

  Kom ihåg: Det är ingen raketforskning att lyckan inte sitter i dina kilon. Den har sitt ursprung i helt andra saker.

  Jag är troligen den enda i hela världen som inte följer Games of Thrones,

  Nu har ändå mannen bakom boken till serien, George R.R. Martin, lyckats fånga mitt intresse då han just nu har en färsk bok för de mindre ute i butik.

  "Isdraken" lär utspela sig i samma miljöer som Games of Thrones, men riktar sig till barn i åldern 6-9. Det räcker med att kort bläddra för att fastna, illustratören Luis Royo har jobbat för pengen om jag säger så.

  Berättelsen handlar om Adara vars liv ändras då eldsdrakar sveper in över landet. De ödelägger allt i sin väg och livet för alla blir fyllt av skräck. Men Adara har sin Isdrake och med den ska hon rädda världen.

  Till sist vill jag tipsa om en gammal bok i hyllan. Semester är ju den tiden då du kanske stöter på en hylla fylld med böcker, oftast har de då år på nacken. Det är toppen tycker jag, där kan du alltid hitta böcker som är slut på förlag, som du en gång tänkt läsa men missat.

  Ur min egen hylla skulle jag dra "Dans med döden" av Jeffrey Deavers. Deavers är en mästare på spänning, börjar jag läsa måste jag läsa i ett streck tills det tar slut.

  I den här boken jagas yrkesmördaren Dansaren. Bara ett av hans tilltänka offer har lyckats överleva och kunna hjälpa polisen med en ledtråd. Mördaren har en tatuering på sin arm som förställer Döden som dansar med en kvinna framför en likkista. Totalförlamade f.d. kriminalteknikern Lincoln Rhyme kopplas in i jakten tillsammans med polisen Amelia Sachs. Men de har bara 48 timmar på sig.

  Nu tar jag lite sommarlov och återkommer när det går mot höst igen med Bokkrönikan. Alla ni som brukar höra av er, fortsätt gärna med det under sommaren. Berätta om era läsupplevelser och tips. Jag uppskattar det mycket.