1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 26 november 2003

° Anders Wollin

° Målningar

° Galleri Bergqvistska Gården, Karlskrona

° Till 21 december

I helgen öppnade Bergqvistska Gården i Karlskrona en utställning med målningar av den unge Göteborgskonstnären Anders Wollin.

Det innebär att galleriets bruna träväggar fyllts med oljemålningar i starka färger. Anders Wollin målar i så tjocka färger att han delvis skulpterar fram bilderna.

Det finns en känsla av andligt budskap i hans målningar och det bekräftar han också själv vid ett samtal. Utan att bekänna sig till någon speciell religiös lära är hans attityd sökande och hans konst fylld med kristna symboler.

Han har målat sedan han var barn.

- Lärarna ringde hem och klagade för min mamma för att jag målade på skolbänken. Men om jag inte får måla mår jag fruktansvärt illa. Fast som barn var också musiken väldigt viktig.

Han berättar om ett "hektiskt år" under 2003 där han har målat intensivt, ja, oavbrutet.

- Nu känns det som om jag har lagt grunden till mitt måleri.

Han säger sig ha ett "intuitivt kreativt flöde" som nästan plågar honom med sin intensivitet.

- Det blir ett sådant flöde att det blir jobbigt.

Nu försöker han sammanfatta sina första åtta år som konstnär i en bok på internet med titeln Solens rike. Med denna bok och litografiska blad och en katalog som han skickar till olika gallerier, hoppas han kunna marknadsföra sig själv både i Sverige och internationellt.

- Jag har haft så många utställningar, åkt runt och skulle behöva lite ro.

Anders Wollin, nu 30 år, var 23 år när han första gången ställde ut. Han kom in på en konstskola i Halmstad men hoppade av efter tre år. Han bodde två år i Konstnärsbyn i Hylte kommun.

- Där målade jag dag och natt.

Titlarna på hans målningar, som Prinsen, Brevskrivaren Vapendragare, Orion Kejsarinna, Kloakrensaren, är som han säger titlar som "kommit till honom intuitivt". Han är intresserad av talmystik och menar att mycket kommer till honom utan att han vet varför eller varifrån. Hans uttrycksbehov är starkt.

Anders Wollin har även gjort sin första serie litografiska bilder Tusen sköna sånger. En serie som finns med på utställningen på Bergqvistska Gården.

Han har haft flera separatutställningar bland annat i Halmstad, Göteborg och Sundsvall, Värnamo, Stockholm, Malmö, Borgholm och även Paris. Han har också deltagit i samlingsutställningar på Halmstad Museum, Väsby Konsthall. Art Now Gallery, för att bara nämna några. En av hans målningar finns i Hylte kommuns fullmäktigesal.

Jane Betts

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.