1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Anders Ekborg lockas av London

Anders Ekborg har aldrig velat stå på Londons musikalscener.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2007

Anders Ekborg har aldrig velat stå på Londons musikalscener.

Om nyskrivna "London - the musical" sätts upp i West end kan han dock tänka sig en brittisk debut.

Men först väntar Sverigepremiären i februari.

Han har gjort ledande roller i välkända musikalframgångar som "West side story", "Kristina från Duvemåla", "Chess" och senast i "Jesus Christ Superstar". Nu är det dags för Anders Ekborg att ta sig an- den för publiken totalt okände- karaktären "Warrior" i nyskrivna "London - the musical".

- Ja, tänk om inte det här blir bra? Vi får göra vårt bästa och se vad det blir, säger musikalveteranen.

"London - the musical" får sin världspremiär den 1 februari nästa år. Handlingen utspelar sig som namnet antyder i London och handlar om människorna som bor där. I fokus finns ett par finansvalpar i ett investmentbolag, några antikapitalister och aktivister som försöker rädda världen och "vanliga" människor på Londons gator.

TT Spektra: Blir det en större utmaning när publiken inte har en relation till historien?

- Ja, det är det ju. Annars finns det alltid en förlaga. Men det roligaste med det här är just att man är inne i en kreativ process, där man är med och formar, säger Ekborg.

Om det blir publiksuccé och en möjlighet att sätta upp "London - the musical" i London, med samma ensemble, kan Anders Ekborg tänka sig att göra musikaldebut i West end.

- Jag har absolut aldrig velat åka dit och spela den 88:e Fantomen eller vad det nu kan vara, men det här skulle ju vara som en egen grej. Av den anledningen kanske jag skulle göra det, men det är ju en förhandlingsfråga (skratt).

- Det får jag ta med min familj då så klart. Nu är ju barnen så pass stora att de skulle kunna följa med, fortsätter han.

Även kollegan Malin Berghagen är beredd att dra till London.

- Jag älskar London och engelsmän, så absolut, om jag även får den rollen så skulle jag flytta på en gång!

Berghagen kunde inte vara mer nöjd över sin karriäristiska rollfigur; tv-presentatören Jackie.

- Det är så roligt att få vara någonting annat än söt och snäll, jag får alltid göra väldigt fina och goda tjejer. Jackie kan trampa en och annan på tårna för att nå dit hon vill, säger hon.

Fakta/"London - the musical"

+ Handling: Historier om människor i ett investmentbolag, antikapitalister som försöker rädda världen, immigranter som kämpar för att överleva och "vanliga" människor på Londons gator vävs ihop.

+ Premiär: I Filadelfiakyrkan i Stockholm den 1 februari 2008.

+ I rollerna: Anders Ekborg, Malin Berghagen, Per Morberg, Jakob Stadell och Anki Albertsson.

+ Nigel Harvey regisserar, det kreativa teamet består mest av britter bosatta i Stockholm.

+ En pilotföreställning sattes upp våren 2006 på Dieselverkstaden i Nacka. En del bihandlingar finns kvar, men manus och musik har skrivits om till i stort sett en ny historia.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.