1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ambassad gav Kasper Salinpriset

Den svenska ambassaden i Washington, "House of Sweden", är årets byggnad. Wingårdhs arkitektkontor har därmed återigen plockat hem den prestigefyllda utmärkelsen Kasper Salinpriset. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 16 november 2007

Den svenska ambassaden i Washington, "House of Sweden", är årets byggnad. Wingårdhs arkitektkontor har därmed återigen plockat hem den prestigefyllda utmärkelsen Kasper Salinpriset.

"Upphovsmännen har hanterat en svår stadsbyggnadssituation och skickligt gestaltat svenska myndigheters tradition av öppenhet. Den rika interiörens sensuella material blir själva kronan på ambassadverket", skriver juryn i sin motivering.

Kasper Salinpriset räknas som landets viktigaste arkitekturpris och delas också ut av arkitekterna själva. Bland de övriga nominerade byggnaderna fanns Uppsala konsert och kongress, Citadellbadet i Landskrona och Avalon hotel i Göteborg.

Wingårdhs arkitektkontor vann priset även förra året för Aranäsgymnasiet i Kungsbacka och dessutom 2001 för arbetet med Kårhuset på Chalmers i Göteborg.

Priset delades ut under fredagskvällen vid Sveriges arkitekters Kaspergala på Rival i Stockholm. Då belönades även Grontmij Landskapsarkitekter med Sienapriset för arbetet med Vasaparken i Stockholm. Guldstolen för bästa produkt gick till formgivarna i Front för arbetet med Bin papperskorg. Bostadspriset vanns av Tegnestuen Vandkunsten för arbetet med trevåningsradhus i Raus Vång i Helsingborg. Arkitekten Tomas Lewan tog hem årets kritikerpris. (TT Spektra)

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.