1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Albert Engström och hans lära om knepen

Nyheter • Publicerad 14 juni 2004

Ingen har väl någonsin varit så uppfriskande taskig, rent ut sagt, mot den juridiska världen som Albert Engström. En konstnär som fått oss att uthärda även storbönder och patroner, präster och frikyrkofolk, landsfiskaler, militärer, adelsmän och andra i den överhet som vi småfolk kan reta oss på än i dag.

I Albert Engströmsällskapets 23:e årsbok utreder fil dr Hans Lönegren Engströms egna erfarenheter av juridiken. Han finner att de inskränkte sig till en tvist med ett bokförlag, en tvist som drogs inför Norrtälje tingsrätt.

Hans många teckningar kring ämnet speglar ofta konflikten mellan rättsuppfattningen i folkdjupet och de sakkunnigas tolkning av lagen. På en teckning kommer gamle prosten och den i de juridiska finesserna bevandrade nämndeman Österman, en riktig odalman, gående.

Gamle prosten: - Det är en förskräcklig historia, det här Marsjömålet. Vad säger nämndeman som gammal jurist om det? Juridiken är allt en bra konsti vetenskap!

Nämndeman Österman: - Ja säjer som den gamle häradshövding Gyllenkrok te sina notariepojkar: I sa gå ut ifrån de, när i dömer, pojkar, att juridiken ä inge vetenskap, den är läran om knepen.

Man skulle väl nästan kunna skriva under på det.

Troligen fick Engström åtskillig inspiration från de jurister som ingick i hans umgängeskrets, bland andra den kände brottmålsadvokaten Hugo Lindberg, med vilken Albert Engström reste till Sydafrika.

Hugo Lindberg figurerar för övrigt i ett annat sammanhang i årsboken, där Albert Engströms barnbarn, Rolf Engström, berättar hur han i höstas blev uppringd av advokat Lars Ekman som tidigare arbetat på Hugo Lindbergs advokatbyrå. I samband med att Ekman flyttade sitt kontor fann han ett brunt, tungt paket som det stod skrivet "Albert Engström" på.

Paketet innehöll 20 av de sammanlagt 24 kopparplåtar som Engström gjorde under sin konstnärstid, bland andra två av de bästa etsningarna från Gotska Sandön. Nu planeras en utställning i Norrtälje konsthall med nytryckta bilder från det sensationella fyndet.

Yngve Andersson

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.