1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Akademien ger upprättelse till sf

Äntligen Doris Lessing! Äntligen en kvinna! Men också - äntligen en science fiction-författare! Genom att tilldela Lessing Nobelpriset upprättar Svenska Akademien en försummad genre.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2007

Äntligen Doris Lessing! Äntligen en kvinna! Men också - äntligen en science fiction-författare! Genom att tilldela Lessing Nobelpriset upprättar Svenska Akademien en försummad genre.

Att Svenska Akademien tilldelar Doris Lessing Nobelpriset för sf-delen av hennes omfattande produktion är dock för mycket sagt. Ständige sekreteraren Horace Engdahl understryker att hon får priset för hela sitt författarskap:

- Att det sedan finns böcker som lockar mindre till omläsning än andra är naturligt. Men i det avseendet måste varje läsare tala för sig själv. Shikasta-serien tillhör kanske inte mina favoriter, men jag anser dem inte blamerande. Jag vet att de har en hängiven krets av läsare.

Doris Lessing själv har aldrig trott att utflykten till rymden kostat henne Nobelpriset. När hon fick frågan varför hon skrev de i många ögons oläsliga fem romanerna i serien "Canopus i Argo" i en intervju med Dagens Nyheter för snart tio år sedan svarade författaren

- Åh, för mig var det inget nytt. Flera av mina tidigare romaner stod inte heller på realismens grund, fast det verkade folk ha glömt bort. Jag har alltid fått etiketter på mig, som en som skriver om förhållandet mellan svarta och vita, som en kommunistisk författare, en feministförfattare och science fiction-författare. Men jag har varit samma hela tiden.

Oavsett Lessings ovilja att se sina alster utportionerade i fack - något hon delar med sisådär 99 procent av författarskrået - går det inte att bortse från att valet kan ha signifikans för sf-fans världen över. DN:s Jonas Thente konstaterar storslaget att Svenska Akademien har fått miljoner nya supportrar. Mats Claesson, ägare av sf-bokhandeln i Gamla stan i Stockholm, är mer försiktig. Nu när även herr Engdahl tar orden science fiction i sin mun, funderar han, så förstår kanske folk att man inte behöver vara ett ufo för att man gillar sf. Men att Doris Lessings Nobelpris får någon större betydelse för genren tror han inte.

- Möjligen för de som läser kultursidor och liknande. Sf-litteratur associeras ju ofta med enkel underhållningslitteratur, pang i rymden, strålpistoler och raketer. Den sidan finns naturligtvis och kan vara rolig men det finns en helt annan sida också som ofta förbigås, det som bland andra Doris Lessing står för, det litterärt välskrivna som ofta har ett dystopiskt tema.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.