1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

108 kusiner till Rosenbom i finska Österbotten

Trägubben Rosenbom har 108 träkusiner i finska Österbotten. Det berättar Henrik Lindén, kyrkoherde i Amiralitetsförsamlingen i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2007

I Kronoby i finska Österbotten finns en kyrka byggd som amiralitetskyrkan i Karlskrona. Utanför kyrkan i Kronoby står en fattiggubbe i trä, precis som i Karlskrona. Har gubbarna tillverkats av timmerman från Finland?

På måndag reser kyrkoherde Henrik Lindén, tillsammans med överstelöjtnanten och turistguiden Olle Melin, samt kyrkovaktmästare Ingemar Johansson till Kronoby för att få svar på frågan om det finns det något samband med Amiralitetskyrkans historia och Kronoby.

Timmerman på kontrakt I Carl-Axel Malmbergs bok vid amiralitetsförsamlingens 300-årsjubileum fann kyrkoherde Lindén en uppgift som intresserade honom.

Där står att Karl XI 1679 skrev kontrakt om att varje år få 30 "dugliga timmerman" från Kronoby till Karlskrona. Antalet ökades senare till 80 och sammanlagt 812 kom, enligt Lindén, till Karls-

krona från Kronoby och närliggande Pedersöre i Österbotten.

- I somras berättade en finsk turist från Österbotten för mig att det står en likadan fattiggubbe utanför kyrkan i Kronoby som i Karlskrona och att gubben var gjord i Pedersöre. Det gjorde mig nyfiken, säger Henrik Lindén.

En träflicka Han tog kontakt med kollegor i Kronoby och Pedersöre och fick veta att det finns 108 "kusiner"- en är flicka - till Rosenbom på olika platser i Österbotten.

Karlskronas Rosenbom finns belagd från 1793. I boken Karlskrona 300 år nämns att Rosenbom kan ha skurits av finska träsnidare. Fattiggubbarna i Finland tillverkades från 1772.

- Dels som fattiggubbar som hos oss, dels som krigsveteraner, säger Henrik Lindén.

Österbotten som tidigare var svenskt, har både svensk- och finskspråkig kultur. Det ligger på Finlands västkust.

Kronoby är en liten socken tio mil norr om Vasa. I Kronoby finns en kyrka byggd 1822 med stora likheter med Amiralitetskyrkan. Utanför kyrkan står en "fattiggubbe". Klockstapeln i Kronoby är från 1660.

Här finns också ett skeppsvarv från 1674. Amiralitetskyrkan i Karlskrona stod klar 1685. Henrik Lindén funderar över parallellerna.

- Det finns slående likheter mellan Kronoby och Karlskrona. Det är viktigt att ta reda på historien bakom, säger Henrik Lindén.

Blekingesöm i Finland Han har också fått veta att det finns gott om bonader och dukar med Blekinge-söm i Kronoby.

- Kanske för att någon timmerman återvände hem i sällskap med någon Blekinge-flicka.

Henrik Lindén reser under tisdagen runt tillsammans med reskamraterna i Pedersöre och Kronoby och trakterna omkring för att dokumentera, samla in fakta och fotografera.

- Det vore häftigt om vi kan hitta uppgifter som ändrar Karlskronas historia, säger Henrik Lindén.

Jane Betts
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.