GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gårdshotell totalförstört i brand – man anhållen

En 37-årig man har anhållits som misstänkt för branden på Tomarps gårdshotell.
En stor räddningsinsats pågick under fredagen. ”Det ser ut som rena katastrofscenerna här ute”, rapporterade Kristianstadsbladets reporter på plats.
Ekestad • Publicerad 26 maj 2018 • Uppdaterad 26 maj 2018

Det brann kraftigt med öppna lågor i Tomarps gårdshotell under fredagen och en stor räddningsinsats genomfördes.

Under fredagen meddelade polisen att en 37-årig man anhållits. Han misstänks för grov allmänfarlig vårdslöshet och kommer att förhöras ytterligare under lördagen. Brandplatsen ska spärras av för en teknisk undersökning.

Räddningstjänsten är fortfarande kvar på platsen under lördagsmorgonen.

8 bilder

Räddningstjänsten hade under fredagens räddningsarbete cirka 35 man på plats och riktade under in sig på att skydda boningshuset. De bar ut möbler och tavlor från huset och sprutade vatten mot det. Enligt Kristianstadsbladets Clifford Johansen, reporter som var på plats, blåste det gnistor över gårdsplanen.

Öppna lågor slog upp från Tomarps gårdshotell.
Öppna lågor slog upp från Tomarps gårdshotell.
Foto: Jörgen Svensson

Intill gårdshotellet finns en damm och dit lade brandkåren en pump varifrån de drog kraftiga ledningar.

– Det finns en spridningsrisk och man försöker nu begränsa branden mot boningshuset. Man försöker också rädda inventarier från boningshuset, sa Johan Sjöberg under fredagen och fortsatte:

– Efterhand som det rasar in kommer det att bli mer defensivt och ett stort eftersläckningsarbete. Det är torrt i skog och mark runt omkring, så vi beaktar det också.

Foto: Frivilliga Flygkåren

En polishelikopter cirkulerade över branden och nere på marken gick räddningspersonal omkring med brandsläckare och släckte gräsbränder som orsakas av gnistorna.

Enligt polisen finns ingen information om att någon ska ha kommit till skada eller vara kvar i någon av byggnaderna.

– Det brinner kraftigt, säger Kim Hild på polisens ledningscentral under fredagen.

Brandresterna av gårdshotellet under lördagsmorgonen.
Brandresterna av gårdshotellet under lördagsmorgonen.
Foto: Jörgen Svensson

Uppgiften om en brand kom in till SOS klockan 12.20. Enligt initiala uppgifter brann det i en ladugård. Strax före klockan 13 bekräftade polisen att det brann från hotellbyggnaden.

Vad som orsakat branden är inledningsvis oklart, meddelade polisen.

Polisen hade vid 20-tiden på fredagen lämnat platsen och började att sammanställa det primära utredningsmaterialet och en 37-årig man anhölls alltså senare misstänkt för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Foto: Jörgen Svensson
Foto: Frivilliga Flygkåren
Foto: Clifford Johansen
Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Clifford JohansenSkicka e-post
Beri ZanganaSkicka e-post
Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.