1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Liten skånsk resa...

Nyheter • Publicerad 9 juli 2013

Inte behöver man resa långt, för att uppleva små äventyr. Själv tillbringade jag veckan som gick med barnbarnet i Malmö. Med ett piggt barnbarn runt sig blir det inget slappande i hängmattan, snarare blir det full rulle. Så fort som mamman och pappan hade gett sig av till sina jobb började vi, en ung och en gammal planera för dagen.

Jag tror att vi åker ner till Ribban först, sen kan vi gå och fika och sedan spelar vi bangolf vid stranden och köper glass och sedan kan vi gå på Hansakompaniet, förklarade barnbarnet för mormodern.

Det stannade förstås vid att vi drog oss ner till Ribersborg, den långa stranden, som till vardags kallas bara Ribban och det är till Ribban man beger sig när sommaren är som bäst. Stranden är lång med härlig sand och bryggor som går nästan över till Danmark och vill man verkligen simma, så får man gå just halvvägs till grannlandet. Men vill man bara studera små snabba fiskar eller leta fina stenar, så duger det bra att stillsamt vada runt bland tångruskor ivattnet. Efter halva dagen i sol och vatten drog sig en ung och en gammal upp till kiosken, där det fanns både starkt kaffe, glass och varm korv. En liten minigolfbana låg där också så näpet nära och liksom väntade på oss. Det hela var väldigt civiliserat, tyckte förstås mormodern, som kunde stannat där halva eftermiddagen, just för att förbättra sina slag? men nej?tiden gick fort och snart skulle vi ge oss hemåt till Kulladal.

Framåt tidig kväll tog sedan vuxenlivet vid och hela familjen samt mormodern cyklade i den sköna kvällen på cykelbanor( som föresten slingrar sig fram i Malmö på de mest förföriska ställen) till den exklusiva Boulebaren, som ligger inne vid Drottningtorget. Det ska sägas att i det vackra huset huserade en gång ” husarerna”, därefter blev byggnaden ett vagnsmuseum och numera inryms en exklusiv boulebar, där man serveras ”plat de petit”, små franska klassiker med kallskuret, ostar, tilltugg och andra tillbehör, när man tar sig en paus i sitt boulespel. Mormodern blev, vad man säger, helt biten av denna långsamma, men precisionsfyllda sport och kan mycket väl tänka sig att ta upp detta, just hemmavid ? särskilt som det kan kombinerades med utsökt fransk mat och kallt rosévin. Efter denna civiliserade afton bar det hemåt i natten med cykellyktorna tända och det kändes återigen, som om alla malmöbor hade tagit till cykeln denna kväll. Kom just då att tänka på, att jag läst en bok, som just handlar om alla cykelvägar runt om i Malmö. Den var både rolig läsning och gav små upplysningar om vackra turer runt kvarter och stadsdelar, som man kanske annars inte lägger märke till.

Och som just hemkommen till mitt Karlskrona, ska jag minsann ta tag i cykeln på allvar. Här är jag ägare till ett alldeles utmärkt samfärdsmedel, som inte avger några avgaser, som inte drar bensin, som är billigt i drift och som ” befrämjar hälsa och välstånd”, som man sa förr om åren?en liten skånsk resa kan ge influenser, som i sin tur ger influenser, som i sin tur?

KICKI

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.