1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Resident Evil 4 - Afterlife 3D

Nyheter • Publicerad 22 september 2010
Foto: 

Zombiefilm nummer fyra inleds med att fröken Alice och de hundraelva klonerna från trean angriper Umbrellas huvudkontor i Japan med telekinesi, ninjasvärd och världens självförtroende. Solbrillornas okrönte skurkkonung Wesker får det svettigt direkt. Sedan bär det av med propellerplan till Alaska och ett domedagsdystert Hollywood. Där får vi bekanta oss med Claire Redfield (spegelbildsbruden i Heroes) och hennes inburade brorsa Chris (stjärnan i Prison Break). Storyn kretsar kring drömmen om en zombiefri zon, Arcadia.

Goda nyheter är att superstarka hjältinnan Alice blir mer mänsklig i den här uppföljaren. Får till och med en hobby. (Hon samlar på mynt.) Däremot hade det inte skadat att bygga ut vissa karaktärer. Syskonen Redfield till exempel. De kunde lika gärna varit två slumpmässigt utvalda främlingar som råkar slakta zombies ihop. Jag begär inget Ingmar Bergman-djup, men kanske bara en liten, liten gnutta familjekonflikter eller ångest eller känslor?

Snygga Resident Evil: Afterlife är filmad med James Camerons proffsiga Avatar-3D-kameror och utnyttjar den nya tekniken på ett imponerande sätt. Regndroppar, rök och sönderskjuten zombiehjärna kan man nästan ta på i biosalongen. Afterlife gör sig alltså bra i äkta 3D, i motsats till i efterhand omvandlad fusk-3D (tänk Clash of the Titans).

Återvändande regissören Paul W.S. Anderson bjuder på många slowmotionsekvenser och en inte helt förutsägbar handling. Den kliniskt vita Umbrella-designen är läcker. Musiken är schysst. Det blir läskigt när nya, muterade och extra storkäftade zombies går till anfall. Då hoppar man till några gånger. Den från tv-spelen inlånade yxsekvensen drar också sitt strå till stacken. Ett par logiska luckor kan man väl leva med: Varför riskerar hjältarna att trampa rakt i en fälla? Hur tusan laddar man en videokamera i en strömlös tillvaro? Hur som helst. Resident Evil 4 överträffar mina förväntningar och är det fräschaste kapitlet sedan första filmen. Betyg: 4 .

---

Filmpalatsets ägare gillar också skräck, sa han i biljettluckan. Tydligen är det så gott som klart att även tortyrrysaren Saw 7 kommer till Bromölla i tre dimensioner. Skräckfesten fortsätter?

Johan Karlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.