1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Wärnerssons makt fastslås av riksdagen

Tung maktfaktor?
Eller uddlös representationspost?
I dag avgör riksdagen hur stor makt landshövding
Ingegerd Wärnersson (s) kommer att få.
Karlskrona • Publicerad 17 januari 2002

Tyck till: Var Ingegerd Wärnersson ett bra val? Klicka här!

När riksdagens ledamöter trycker på sina knappar i dag på eftermiddagen är det för att ta ställning till en proposition som handlar om det regionala självstyret. Självstyret har tjuvstartat i Blekinge där det går under namnet Region Blekinge.

I förslaget ges landets regioner möjlighet att gå ihop i politiska regionala samverkansorgan. I Blekinges fall har det hittills betytt ansvaret för infrastruktur, turism, utbildning och kompetensutveckling och Östersjöfrågor. Och säger riksdagen ja till förslaget så går ytterligare fyra ansvarsområden över från länsstyrelsen - som Wärnersson ska basa över - till Region Blekinge.

Därmed förlorar Ingegerd Wärnersson makten och ansvaret över den regionala utvecklingen, länets tillväxtprogram, det formella ansvaret för infrastrukturen och makten över EU-pengarna.

Blir starkare

Men i skuggan av förlusten blir hon starkare.

Riksdagsledamöterna röstar i dag också för att landshövdings roll som statens förlängda arm ska förstärkas. Från och med 2003 är Ingegerd Wärnerssons främsta uppgift att representera regeringen i Blekinge.

Inte tvärtom.

- Det kan bli lite lustigt om en landshövding uppvaktar staten. Det blir som att uppvakta sig själv, säger Jan Hellman, politiskt sakkunnig på finansdepartementet.

Måste förhandla

När Region Blekinge får delar av länsstyrelsens gamla uppgifter får de också pengar att sköta dessa för. Men länsstyrelsen kommer fortfarande att kontrollera en del pengar.

- Landshövdingen sitter på stora delar av pengarna. Och om han eller hon inte gillar en idé som en region har så är det naturligtvis ett problem för regionen, säger Jan Hellman.

Region Blekinge kan alltså inte "beställa pengar", utan måste förhandla med landshövdingen.

Catharina Blom är kanslichef på Region Blekinge och hon ser fram emot samarbetet med blivande landshövdingen Ingegerd Wärnersson.

- Men det förutsätter att Wärnersson lever upp till ambitionen i den proposition som riksdagen tar beslut om i dag. Beslutet är bra eftersom våra roller renodlas; länets politiker får sköta länets utveckling samtidigt som staten får utöva sin tillsyn. Den statliga rollen blir en viktig utmaning för Wärnersson att utveckla, säger Catharina Blom.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.