1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vuxna övervinner rädslan för vatten

Karin Ekstrand var rädd för vatten. Men hon ville lära sig simma.
Och fem timmars träning i vuxensimskolan räckte.
Nu simmar hon obehindrat tio meter. Målsättningen har hon utökat..
Karlskrona • Publicerad 30 september 2002

- Helst vill jag ta simborgarmärket. Då behöver jag simma 200 meter, säger hon, mellan simtagen i Rödeby simhall.

Karlskrona simsällskap håller vuxensimskola i Rödeby under söndagseftermiddagarna. Det är åtta tappra vuxna elever som tränar och kämpar för att övervinna sin rädsla för vatten.

Träningen är individuell men börjar ofta på landbacken. Där övas bentag och armtag om vart annat. Därefter väntar olika simmoment i vatten.

- Första gången är svårast. Simmomenten gör att de koncentrerar sig på något annat och inte tänker på att de är i vattnet, säger Annika Karlsson, simlärare.

Eleverna ska under hösten simträna sammanlagt 15 gånger. Målet är att efter den tiden kunna simma tio meter. En sträcka som ger silvergrodan.

Men eleven Karin Ekstrand har redan nått det målet. På fem gånger har hon så gott som övervunnit sin rädsla för vatten och simmar numera obehindrat tio meter.

- Jag vet inte varför jag varit livrädd för vatten. Men jag har gett mig katten på att lära mig simma. Jag har tränat och tränat. Nu tycker jag det är lättare att simma på djupt vatten än på grunt vatten, säger hon, under en kort paus vid bassängkanten.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.