1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vill mota Sverigedemokraterna i kyrkovalet

- Rösta i kyrkovalet nästa söndag. Det är jätteviktigt nu när Sverigedemokraterna har tre kandidater i Lunds stift. Det kan slå väldigt fel, säger Evy Pettersson, ordförande i kyrkonämnden i Lyckeby.
Karlskrona • Publicerad 7 september 2001

I Lunds stiftsblad presenterar sig tre kandidater för Sverigedemokraterna för val till stiftsfullmäktige. En av dem är Jimmie Åkesson som studerar i Lund och är bosatt i Sölvesborg. Partiet gör klart att de inte vill satsa "miljonbelopp av svenska kyrkans pengar på Rosengård för att öka integrationen."

Borgerlig gemenskap

I Lyckeby bildar de borgerliga partierna m, fp, c och kd en gemensam grupp "För kyrkans bästa". De har 22 ledamöter, de socialdemokratiska ledamöterna är 9. Men här arbetar man gemensamt över partigränserna för kyrkans skull.

- Vi vill modernisera och göra kyrkan mera lättillgänglig. Vi vill förnya oss, men har redan mycket utåtriktad verksamhet, säger Evy Pettersson och får nickande bifall från övriga ledamöter.

- Vi har aldrig någon strid på kniven, vi försöker se till församlingsbornas bästa, fyller Asta Karlsson (s) i.

Till alla ungdomar

I och med årets kyrkoval slås Flymens, Lösens och Augerums församlingar ihop till en ny under namnet Lyckå församling. Sammanlagt finns här drygt 8 000 väljare varav ungefär en tiondel är förstagångsväljare i åldern 16-22 år. Samtliga ungdomar har fått en egen valbroschyr.

- En häftig bild, tycker Evy Pettersson, men berättar också att visa medlemmar tyckt att den varit lite för häftig.

Knappt tio procent av de röstberättigade deltog i förra valet för fyra år sedan. Sedan dess har kyrkan och staten gått skilda vägar och valet förändrats. Bland annat är det direktval till kyrkomötet och stiftsfullmäktige.

I blivande Lyckå församling hoppas man på ett betydligt större valdeltagande.

- Mycket av det som kyrkan svarar för i dag, kopplar folk inte i hop med kyrkan, säger Jan-Ingemar Bertilsson. Kyrkans arbete sker ofta i det tysta och är sekretessbelagt.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.