1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vill erbjuda ett alternativ

Regeringen satsar 2,7 miljoner kronor på att ge stöd till unga som vill lämna nazistiska organisationer.
Men Anders Högström tycker inte att det räcker.
Därför planerar han ett projekt för att förhindra att unga blir nazister.
Karlskrona • Publicerad 28 januari 2002

Sedan Anders Högström lämnade Exit, som ger stöd till unga som hoppat av från rasistiska och nazistiska organsationer, har han varit engagerad i föreningen Ungas revansch i Motala.

Föreningen har bland annat ett jourhem för unga killar som hamnat i kriminalitet eller lämnat nazistiska grupper.

Mer måste göras

Nyligen beslutade regeringen att satsa 2,7 miljoner kronor på verksamheter som ska stötta unga som vill lämna nazistiska organisationer, och 1,1 miljoner kronor ska gå till Ungas revansch.

Men Anders Högström tycker inte att det räcker.

- Det är bra att regeringen satsar pengar för att stötta de som hoppar av, men man måste också göra mer för att förhindra att unga blir nazister. Många av de som söker sig till nazistiska organisationer är ganska trasiga. De söker sig oftast inte dit av ideologiska skäl, utan söker gemenskapen. Man måste erbjuda dem ett alternativ, säger Anders Högström.

Stöd och sammanhållning

Det är därför han drar igång ett projektet som ska hindra unga från att bli nazister.

Ännu ligger projektet bara i startgroparna, men tanken är att det ska bli ett nätverk, bland annat i Blekinge och Skåne, där unga kan få stöd och sammanhållning. Förhoppningen är att locka alla typer av ungdomar, och aktiviteterna kan bland annat vara föreläsningar i skolor och tältläger.

- Det ska egentligen ses som ett demokratiprojekt. Nazisterna är duktiga på att rekrytera och få verksamheten att verka spännade. Men det måste gå att visa att demokrati också är spännande, för det är den, säger Anders Högström.

Nätverket ska han dra igång tillsammans med Tobias Weikel som också är tidigare nazist. Men när är inte klart ännu.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.