1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Vi stämplas som ligister"

Rödebys unga anser att de fått en oförtjänt stämpel som ligister. - Det är några få som är stökiga och som håller på med skadegörelse. Men sedan skottdramat dras vi alla över en kam, säger 15-årige Erik. Nathalie, 15 år, vågar inte längre öppna sin dator. Hon kallas kränkande saker och hotas till livet.
Karlskrona • Publicerad 12 oktober 2007

De samlas utanför fritidsgården, kväll efter kväll. Och sedan skottdramat där 15-årige Simon dödades har ännu fler unga kommit dit. De tittar på tv, spelar spel, fikar och då och då tar några en sväng med sina mopeder.

- Det är skönt att komma hit nu. Här finns kompisarna och vi pratar om det som hänt och stöttar varandra, säger Madiccen, 15 år.

Hennes 15-åriga kompis Nathalie är utsatt för hot på nätsidor där hon tills för bara en vecka sedan var en flitig gäst med egna inlägg. Nu vågar hon inte öppna datorn och kolla på chatten.

- Alla vet ju att jag var Simons flickvän och det är bara inte sant hur många hot jag har fått och hur otroligt elaka en del kan

vara, säger hon.

Utmålas som farliga De unga pratar mycket om det som händer på nätet och flera känner oro. De känner inte heller igen sig i den hetsbild som målas upp om att ungdomar i Rödeby är ligister, hotfulla och farliga.

- Vi är som alla andra unga. Vi umgås ibland i mindre gäng, men vi är inte "gäng" på det sättet att vi samlas för att vara stökiga, säger Erik och Josefine, båda 15 år.

Men de känner till att det finns några få killar i byn som håller på med vandalisering och trakasserier.

- Det är klart att vi vet. Ryktet går snabbt i en liten by. Men det är ju bara så omoget. Om killarna tror att vi tycker det är coolt med skadegörelse, så har de helt fel, säger Nathalie.

- Allting har blivit så överdrivet just nu. Det känns som om hela Sverige tycker att vi är ligister. Så är det inte, säger Erik.

Och han tror inte heller att Rödebys unga har slappare föräldrar än några andra.

Pratar med föräldrarna Flera av de unga som BLT träffar utanför fritidsgården i

Rödeby berättar att de har pratat mycket med sina föräldrar om skottdramat direkt efter händelsen, men även om det som skrivits i tidningar, på nätet och som gått ut på tv.

Det märks att händelsen har skakat om både de unga och deras föräldrar.

- Våra mammor har talat med oss om hur viktigt det är att vi sköter oss och inte gör några dumheter. De är oroliga för oss och sedan det här har hänt ringer de oss på mobiltelefonerna stup i kvarten. De kollar hela tiden var vi är, säger Madiccen och Josefine.

Många av Rödebys unga är på fritidsgården på kvällarna. Och de har länge tjatat om att de vill ha längre öppettider där.

- Men det är först nu som de har börjat hålla öppet på helgkvällarna, säger de.

Och alla tänker på samma sak: efter skottdramat har mycket förändrats i Rödeby.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.