1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Vi ska överklaga till högsta instans

- Vi känner oss överkörda. Vi ska överklaga till högsta instans!
Rolf Wilhelmsson och hans grannar protesterar mot Karlskrona kommuns planer att bygga en förskola intill Lindvägen i Rödeby.
Karlskrona • Publicerad 5 november 2003

Det var i mitten på augusti som fastighetsägarna på Lindvägen och Åstigen fick kännedom om att kommunen eftersträvade att bygga en maximalt tolv meter hög byggnad på totalt 1 400 kvadratmeter med plats för 50 förskolebarn på tre avdelningar.

Redan den 20 augusti framförde fastighetsägarna sin första protestskrivelse.

4,5 meter ifrån

Rolf Wilhelmsson bor intill den tilltänkta byggtomten som kan innebära att förskolan byggs endast 4,5 meter från hans tomtgräns.

- Vi är nio familjer som värnar om vår boendemiljö. Den planerade byggnaden skulle förfula hela området. Vi skulle bli helt instängda av den. Jag och många med mig tänker begära inlösen av våra fastigheter om de driver igenom det här.

- Förskolan skulle förstöra den känsla av närhet till äng, skog och frihet som funnits i det här området sen jag flyttade hit 1968. Jag ifrågasätter planarkitekternas kompetens när de bara för ett år sen inte hade med de här detaljplanerna i sin översiktsplan för Rödeby!

Kommunen har redan låtit utföra vissa grävningsarbeten på grönytan. Omläggning av dagvatten- och spillvattenledningar har pågått den senaste månaden.

- Vi ska överklaga allt vi kan! Vi känner oss överkörda!

Fylldes med sprängsten

Fastighetsägarna har skaffat sig en grundlig och detaljerad information om grönområdet. Det fylldes ut en gång med överskottsmateriel och sprängsten efter byggnationen av Elinebergs äldreboende.

- Det går inte att bygga här. Det finns alltför många håligheter. Den tidigare höjdskillnaden på sju meter - mellan 38 och 45 meter - gör att det på ena sidan är utfyllt sju meter.

Störande trafik både på dag- och nattetid, att biltrafiken beräknas till 200 fordonsrörelser per dag, trafikfara för boende i området, risk för vandalisering av fastigheterna när ungdomar dras till området, farlig plats för barnen på grund av närheten till järnvägen 70 meter längre bort och ett intilliggande stort och djupt dike som vattenfylls och fryser till på vintrarna är några argument som fastighetsägarna använder sig av i sin senaste protestskrivelse.

En riktigt gryta

- Jag tror inte de har tänkt på att den här dalen är en riktig gryta på sommaren. Här blir mycket varmt för barnen. En luftkonditionering inomhus blir också störande för oss.

Planarkitekt Marianne Örnblom på samhällsbyggnadsförvaltningen i Karlskrona är oförstående till den skarpa kritiken.

- Vi har inte tagit nåt beslut. De har ingen anledning att känna sig överkörda.

Hon är inte så positivt inställd till fastighetsägarnas motförslag att förlägga den nya förskolan bakom bassängen vid Rödebyskolan.

- Skolan är redan så förtätad. Där finns inga friytor och ingen tillgång till p-platser.

Hon är övertygad om att de geotekniska undersökningar som genomförts på platsen är tillräckliga för att säkerställa en byggnation på ängen intill Lindvägen och Åstigen.

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.