1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Vi har ingen auktoritet"

Elever på gymnasieskolorna i Karlskrona nobbar språk.
Och väljer andra kurser.
-Fördummande tramskurser. Skolan ska inte lära elever att blanda drinkar, säger läraren Boddy Petersson.
Karlskrona • Publicerad 14 november 2005

Konkurrensen mellan de kommunala skolorna och friskolorna i Karlskrona är hård. Gymnasieläraren Boddy Petersson på af Chapman tycker att skolorna förvandlats till skyltfönster.

Bongotrummor och drinkar

Ju attraktivare kurser som erbjuds utanför kärnämnena, desto fler elever. Och desto mer skolpengar.

Han vittnar om att allt fler elever som inte får godkänt i språk väljer bort detta ämne till förmån för andra mer lättlästa kurser.

-De kan ta körkort. Det har också förekommit diskussioner om att införa kurser där eleverna lär sig slå på bongotrummor och blanda drinkar. Tramskurser, säger Boddy Petersson, som tycker trenden är illavarslande.

Fördummad organisation

När det politiska beslutet kom på 80-talet om att skolan skulle kommunaliseras sade Boddy Petersson upp sig omedelbart. Han blev dock övertalad att fortsätta.

Men efter ett långt yrkesliv är han övertygad om att just kommunaliseringen bidrog till att skolan försämrades.

-Skolan blev politiskt styrd och därmed fördummas organisationen. Lärare som tidigare jobbat självständigt fick allt mindre att säga till om. Arbetslusten är förstörd för många, säger Boddy Petersson.

Han hävdar att många rektorer går i kommunpolitikernas ledband och vågar inte kritisera eller ifrågasätta beslut. Boddy Petersson påstår också att många rektorer rekryteras på lojalitetsmeriter snarare än på sitt kunnande.

Många lärare har gett upp

-Den kreativa miljön i skolan är försvunnen. Undervisningen kommer i andra hand. I första hand får vi ta hand om pappersarbete och elevvård av elever som kommer från trasiga hemförhållanden.

Gymnasieskolan i Karlskrona har de senaste åren drabbats av hårda besparingar och lärartjänster har dragits in - trots intensiva protester från kåren, elever och föräldrar.

Boddy Petersson berättar att många av hans kollegor är trötta på att aldrig få uppskattning från samhället i stort eller rektorer.

-Vi har ingen auktoritet längre. Många lärare har gett upp. Vad skolan gör finns dokumenterat i pärmar, men det speglar inte verkligheten, säger han.

Obildade lärarstudenter

Boddy Petersson är oroad över den brist på kunskap som han menar att en del elever har. Han drar paralleller till den egna kårens utbildning.

En studie visade nyligen att många av de blivande gymna- sielärarna inte klarade att läsa kurslitteraturen på engelska.

Vägrar föra lönesamtal

-Kunskap måste finnas tillgänglig. Det går inte att gå till datorn mitt under en diskussion för att inhämta information. Elever står utan bildningstradition, säger Boddy Petersson, som också tycker det nuvarande lönesystemet med individuella löner är under all kritik.

Själv vägrar han att ha lönesamtal med sin chef.

-Jag vill inte sitta och framhäva mig själv. Den som kritiserar systemet får inte högre lön, säger Boddy Petersson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.