1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vedeby ny plats för brandstation

Flytta brandstationen till stadsträdgården i Vedeby.
Det föreslås i den utredning som gjorts om var brandstationen ska placeras när Pottholmen bebyggs med bostäder.
- Tomten ligger inte långt från den optimala punkten ur ett befolkningsperspektiv och ligger mycket bra till infrastukturmässigt, konstaterar utredarna.
Karlskrona • Publicerad 26 oktober 2001

Det finns en rad krav på vad som gör en tomt lämplig för en brandstation. Bra utfarter och anslutningar till stora vägar är viktigt. Stadsträdgården ligger nordväst om Vedebykorsningen och är 3,6 hektar stor. Eventuellt skulle trädgårdsmästeriet kunna vara kvar, tror utredarna. men de föreslår en omlokalisering till Bubbetorps gård.

Mycket utrymme behövs

I grova drag ska en ny brandstation innehålla, garage, verkstäder, förråd, kommunikationscentral, lektionssalar, kontorsutrymmen, personalutrymmen som matsal, övernattningsrum och omklädningsrum. Dessutom behövs utrymme för idrott både inomhus och utomhus och en övningsplats.

- Brandstationen bör inte placeras alldeles intill bostadsområden, skriver utredarna. Det kan upplevas som störande.

Brandstationen på Blekingegatan saknar i dag övningsfält och räddningscentral. Nu används marinens Söderstjärna för bland annat rökövningar. I somras brann dessutom räddningstjänstens idrottshall ned.

Den optimeringsanalys som utredarna gjort visar att brandstationen ska ligga längs Österleden i höjd med Vedebykrysset. Därifrån når räddningskårerna i Karlskrona och Ronneby närmare två tredjedelar av befolkningen inom tio minuter, 23 procent nås inom 10-20 minuter. 9 procent nås inom 20-30 minuter och 3 procent efter 30 minuter. Stadsträdgården är den placering som uppfyller flest kriterier och kan fungera under 30-50 år.

Nio förslag

Utredarna har listat ytterligare åtta lokaliseringar av en ny brandstation. De är rangordnade enligt följande: Oscarsvärn, Wämöhallen, Verkökrysset, Auralight, Ronnebyvägen, Rosenholm, Blåports trafikplats och Ringö.

Flera automatlarm

När utredarna gått igenom de utryckningar som gjorts från brandsstationen de senaste åren, så visar det sig att 26 procent av alla larm är automatlarm, utan att eld brutit ut. Huvuddelen av alla utryckningar har gått till området norra Wämö. De olyckstyper som vinner mest på att utryckningstiden blir kortare är bränder i byggnader, drunkningstillbud och trafikolyckor. De flesta drunkningstillbuden har inträffat vid Trossös kajer. Det innebär att utryckningstiden blir längre om brandsstationen flyttas norrut.

Räddningstjänsten kan vara snabbare på plats i de norra delarna av Karlskrona tätort, Verkö och omgivande landsbygd, skriver utredarna. Nättraby tätort kommer att nås inom 10 minuter vilket är en betydande förbättring mot i dag.

Sprinkleranläggning

De mest skyddsvärda objekten på Trossö är Vasaskjulet och Repslagarbanan. Därför vill utredaren att sprinkleranläggningar byggs och att brandskyddet på dessa byggnader gås igenom.

Oscarsvärn som är alternativ nummer två, anses ligga bra till, men det krävs en en påfart söderut på Österleden. Wämöhallen som tredje alternativ kräver också en ny påfart söderut på Österleden. Båda alternativ är bra geografiskt med närhet till Kungsmarken, Marieberg, Trossö och till sjukhuset.

De som utrett var brandstationen ska ligga är Hans Juhlin och Mikael Wirbrand båda Karlskrona kommun. Claes Nicklasson och Johan Nordström, räddningstjänsten Östra Blekinge.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.