1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vd:n som får kämpa för att satsa i Karlskrona

Satsningar på infrastruktur lyfts fram som ett framgångsrecept.
Thomas Lundahl, vd på Areva Uddcomb, vet precis vad det betyder.
I dag får han kämpa för att få ägarna att satsa i Karlskrona.
– Jag jobbar i motvind när jag säger att vi vill expandera här, säger han.
Karlskrona • Publicerad 21 mars 2013
Foto: Patric Söderström

Satsningar på kollektivtrafik och bra infrastruktur kommer gång på gång upp när recept på tillväxt diskuteras.

Thomas Lundahl, som är vd på Areva Uddcomb, vet precis vad det handlar om i praktiken.

Areva Uddcomb sysslar med avancerad svetsteknik och kunderna finns över hela världen.

Men Lundahl får kämpa för att få ägarna att satsa just i Karlskrona.

Företaget har nämligen ett ben i Karlskrona och ett i Helsingborg i dag.

– Jag har 100 anställda här och 100 i Helsingborg. Vår ägare sitter i Frankrike och delar av styrelsen i Tyskland. De är inte lika intresserade av att ha verksamhet i Karlskrona för det är så jäkla svårt att ta sig hit. De vill helst att vi ska ha verksamheten koncentrerad till Helsingborg.

Lundahl är född i Karlskrona. Under sitt yrkesverksamma liv har han rest mycket över hela världen, men han säger att det är ”få städer som har sådan potential som Karlskrona”.

– Jag är född i Karls- krona och har alltid varit stolt över Karlskrona. Även på den tiden då det nästan var fult att tycka om Karlskrona, på 70-talet.

Areva Uddcombs tidigare vd satt i Helsingborg och då växte verksamheten där.

– Jag har försökt vända på den attityden och få balans mellan båda platserna, men det fordrar ju att man har bra kommunikation och en dräglig tid att ta sig hit. Det är inget man trollar bort. Geografin är som den är, men det gäller att hitta kommunikationerna. Jag jobbar i motvind när jag säger att vi vill expandera i Karlskrona för det lättaste vore att expandera i Helsingborg.

Det är lätt att få intrycket att läget är nattsvart i Karlskrona – inte minst efter ett år av stora varsel på företag som Dynapac, Ericsson, Telenor och Uniflex.

Men bakom den dystra ridån finns företag som blomstrar, satsar och går bättre än någonsin. Areva Uddcomb är ett exempel. De senaste åren har man växt kraftigt.

– Vi har väldigt bra snurr på grejerna.

Att våga ta risker kan tyckas vara en uttjatad klyscha, men Lundahl pekar på det som en viktig väg till framgång.

– Vi vågar ta lite nya utmaningar och testa lite nya marknader. Jag har märkt att man måste riskera något för att vinna något. När man funderar på en ny affär så frågar alla om det finns några risker? Jag brukar säga: Ja tack och lov. Om det inte fanns några risker så fanns det inte heller några möjligheter att tjäna pengar. Det riskfria ska man hålla sig ifrån, för där är alla andra. Det gäller att gå dit som inte många vågar, berättar Thomas Lundahl, som tycker att han har ett bra samarbete med kommunledningen i Karlskrona.

– Eftersom det är ett sådant samspel med kommunal service så är det viktigt att man förstår varandra. Där gäller det att som politiker och tjänsteman i kommunen att inte bara prata.

– Många säger det mest korrekta. ”Vi måste se till att det blir?”. Det vet ju alla, men hur gör vi? Då tystnar kören väldigt snabbt.

Tobias Fabbeke
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.